En jämförelse mellan könsstympning och intimkirurgi ger Eva Bofride låsningar, skriver hon i Gotlänningen 16/9. Inte diskussionslust. Fritt val att skära bort sina blygdläppar, anser Eva Bofride, att kvinnor i Sverige har till skillnad från flickor som av tradition könsstympas.
Å ena sidan medger hon ett ”förtryck bakom fenomenet” men i sin argumentation tar hon fasta på att vuxeningreppet är frivilligt.
Det är fritt val att ligga på stranden för att bli så brun som möjligt, liksom det är ett fritt val att se ner på andras hudfärg. Det är fritt val för vuxna att fylla ansikten med olika attiraljer, medan vi reser jorden runt för att betrakta primitiva kulturer.
I så kallade högtstående kulturer blir allt vuxet. Sällan finns en eftertanke om hur vi i västvärlden betraktar andras tillvaro, i stället slätar över för att själva få hållas.
Vad påverkar en kvinna att ge sig på sitt underliv? Inte sina fötter som i Kina? ”Fri vilja” att skulptera sin kropp som Bofride talar om, kan man också tänja på. Fria val styrs av en omfattande kommersialisering, media och vänner. Sexualfixeringen griper in alla vrår. Påtryckningar finns överallt. För att inte tala om trender. Det ena ger det andra.
En kvinna besöker en skönhetssalong för att vaxa ben och sköte, för hår har ju blivit en äcklig företeelse på hela kroppen utom på skallen, där hårförlängning i stället blivit vardag. Den som för dagen betjänar henne, frilägger ett par blygdläppar som sticker ut och rekommenderar genast en klinik för att skulptera om samma kroppsdel. Hårlösheten på ett rakat sköte gör dem alltför synliga. Påverkansfaktorn är onekligen där.
Någon i omgivningen har varit kundvänlig nog att uppmärksamma kvinnan på en kroppsdel hon kanske aldrig tänkt på. Upptagna som många tjejer är av sitt utseende är det vardag att en och annan känner sig ful och misslyckad.
Nog har jag hört uttryck som att: ”Jag hatar mig själv. Hatar i stort sett alla delar av min kropp.” Först utvecklade samma tankar anorexia, sen behovet att skära sig. Påverkar en dålig självkänsla ett sexliv är steget inte långt till att fixa skötet med intimkirurgi. Primitiva seder i andra länder är avlägsna, finns kanske inte ens på kartan i svensk kvinnovärld.
Lås upp tanken, Eva Bofride och tolka lagtexten:
1 § Ingrepp i de kvinnliga yttre könsorganen i syfte att stympa dessa eller åstadkomma andra bestående förändringar av dem (könsstympning) får inte utföras, oavsett om samtycke har lämnats till ingreppet eller inte. Lag (1998:407
Brottsligt eller inte, modeoperationer upptar vårdköer.’