Vad ska vi med EU till? Svaren är nog lika många och olika som vi är medborgare i Europeiska unionen. Jag är själv av den uppfattningen att EU på intet vis är fulländat eller perfekt, men jag hävdar också med bestämdhet att EU inte är bättre än vad vi gör det till. Om vi anser att något bör fungera annorlunda, kan och måste vi vara en del av förändringen. En god början är att hitta en kandidat till Europaparlamentet som företräder dig, som delar dina värderingar. Tro det eller ej, det finns en kandidat från något parti som matchar de allra, allra flesta.
EU är och förblir ett fredsprojekt, men i och med en alltmer integrerad marknad har det också blivit mer och mer av ett klimatprojekt, och det är faktiskt alldeles utmärkt. EU är ett mycket kraftfullt verktyg för att åstadkomma skillnad för klimatet, det märktes inte minst när Paris-avtalet skulle förhandlas fram, eller när handeln med utsläppsrätter landade – där resultatet motsvarade nollutsläpp i Sverige i 50 (!) år. Ändå har vi långt kvar och klimatutmaningen kräver outsägligt modiga politiker, som vågar ställa krav på bättre bränslen i våra fordon, som prioriterar forskning för hållbarhet och som också sätter människan före marknaden.
Det sistnämnda är outsägligt viktigt för oss socialdemokrater, oavsett vi pratar jobb eller klimat eller de båda tillsammans. Tillväxten får inte ske på bekostnad av människors välbefinnande, omställningen får inte ske på ett sätt som lämnar somliga människor därhän. Jobb och hållbar tillväxt kan och ska hänga ihop – endast så bygger vi ett Sverige och ett EU som håller ihop!
Vad ska Gotland med EU till? Handen på hjärtat: ganska mycket, eller hur? Exemplen är otaliga på vad Gotland vunnit på att vi är en del av EU. Tack vare den fria rörligheten har vi både förlorat och vunnit kollegor och studiekamrater, kunnat bygga ny kunskap med stöd från till exempel strukturfonder och LEADER, göra insatser för ett friskare Östersjön och mycket, mycket mer. Allt som sker i vårt gemensamma är ett resultat av beslut, vare sig vi sympatiserar med dem eller inte. Den 26 maj har du världens chans att påverka EU de kommande fem åren. Då kan du kryssa den kandidat du anser har de bästa idéerna för vår gemensamma framtid.
Den 26 maj kan du också tydligt markera mot vad du inte vill veta av i EU. De högerextrema rörelserna växer stadigt och i förlängningen påverkar de friheten och tillvaron för oss alla. Vägen går genom inskränkning av domstolsväsen, media, minoriteters rättigheter. En röst på en socialdemokrat i EU-valet är en röst för demokrati och mänskliga rättigheter, mot högerextremism!