Börskurserna är inte det viktigaste

Debatt Gotlands Folkblad2015-09-07 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Är det hunden som viftar på svansen. Eller svansen som styr hunden? Se på den senaste tidens börskaos. I media ges bilden att detta kommer att starkt påverka jobben, lönerna, pensionerna och välfärden. Börsoron antas förebåda att vi står införa en lågkonjunktur. Budskapet säljer säkert lösnummer men har väldigt lite att göra med verkligheten.

Börserna svänger upp och ner oftast utan något samband alls med hur ekonomin går. Ett övertydligt exempel är Kina, där ekonomin i fjol bromsades in och rader av problem blottades. Men då steg börskurserna till hisnande 2,5 gånger den tidigare nivån.

Sänkta börskurser kan faktiskt vara en indikator på att ekonomierna går bättre. Ett sådant fall är om den amerikanska konjunkturen och jobben fortsätter att stärkas så att centralbanken höjer räntan och drar in pengar. Då sänks börsen och detta blir då en indikator på bättre ekonomi. Och om Obama lyckas höja minimilönerna och stärka löntagarna så att vinsternas andel av BNP pressas ned blir också de lägre börskurserna ett mått på att den stora massan fått det bättre.

Aktiebörserna är lika dåliga på att förutsäga konjunkturen som att spå i kaffesump. Börsoro är vanligt och i kanske 90 procent av fallen beror det på något annat än en konjunkturnedgång. Om däremot det sker en kraftig konjunkturnedgång följs den ofta av att också börserna faller. Det är därför hunden som styr svansen - inte tvärtom.

Börskurserna ska förvisso påverkas av konjunkturerna men främst bestämmas av de framtida vinstutsikterna, ränteläget, tillgången på riskkapital, likviditet, vinstkraven, bolagsskatter och monopolmöjligheter och mycket annat.

Viktigt idag för börsen är det extremt låga internationella ränteläget och att centralbankerna öst in pengar som sedan gått till att driva upp börserna. Fria aktiebörser kommer därför ständigt gå från övervärdering till undervärdering utan att det ekonomiska läget i grunden ändrats.

Tillbakapressade löntagare har medfört att lönerna inte vuxit i takt med produktionen. Vinsternas andel i ekonomin har vuxit och därmed har börskurserna pressats upp. Samma effekt blev det i Sverige när alliansregeringen sänkte bolagsskatten och särskilt bankerna och deras ägare gynnades.

Det viktigaste för de flesta människor är jobben, lönerna, pensionerna och välfärdssystemen. Börsutvecklingen betyder en del för pensionsfonder och liknande och våra pensioner men även för dem är det viktigare att ekonomin fungerar och växer hyggligt. Bara för en minoritet är det börsernas utveckling som dominerar.