Blir de nya färjorna anpassade för alla?

Debatt Gotlands Folkblad2016-11-01 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Någon som vet vad gotlänningar vill ha är Christer Bruzelius VD för Destination Gotland. Men vad känner Bruzelius till vad personer med funktionsnedsättning som färdas med färjan behöver?

Frågan är om den nya färjan får en vettig utformning för alla åkande och resenärer som har käppar, rullstol eller helt nya kroppshyddor. Trots att de färjor som nu kör rutterna, utformades ganska sent, vid en tidpunkt när ”design för alla” redan var ett begrepp, byggdes båtens inre med många tabbar.

I dag får en personbil med handikapptillstånd stå längst in vid lastning, alltså i aktern. Medan handikappkupéerna ligger förut. Har någon funderat på hur det är att ta sig upp och ner och fram och tillbaka över hela däck med rullstol eller kryckor.

Bäste Bruzelius, varför inte ta en tur med rullstol och helst i regn så du får en klar uppfattning om hur det är att ta sig över däck 8 genom tunga dörrar och höga trösklar. Eller alternativ 2: att trängas med ettriga resenärer vid närmsta hiss till däck 7 och sedan rulla motströms i mängden av avgående passagerare till den aktuella hissen.

Passa på att pröva sängarna i kupén. De är formade för att klättra eller rulla. Du kan pröva att rulla ur, om du kommer upp. I den låga bädden faller man lätt bakåt när man vill ur. Det finns inga handtag att greppa. Fallskyddet för handikappade vid storm är inte heller rörligt. Det borde det vara. Du kommer att finna en mycket påver utrustning för människor med funktionsnedsättning..

Intressant är att få vetskap om hur den nya färjan utformas för en befolkning som inte längre kan anses vara standardiserad. Kan rederiet tänka sig att införa elevatorsängar i handikappkupén? Hotellkedjor har sådana i handikappanpassade rum.

Det ger bättre möjlighet att ta sig i och ur en bädd. För att inte tala om bättre belysning. Det är nödvändigt att medföra pannlampa, om man vill tillbringa tiden med en bok. En lösning med tv tittandet kan också vara på sin plats. Att resa sig upp för att byta kanal känns omöjligt. Ha teven bakom nacken är inte heller kul.

Hur tänker Bruzelius med kompani möta upp den växande grupp med långa ben och en fetma som inte är anpassad för nuvarande stolar. Överviktiga människor borde få stolar att boka. Om inte annat så för en behaglig båtresa för den medpassagerare som hamnar i stolen bredvid. Tar ni råd om inredningen på den kommande färjan.

”Glada överraskningar” gör ingen lycklig. När man med nedsatt rörlighet i kupén visserligen finner nya madrasser men på tok för breda för bädden, vem tänker på fallskador, när någon slarvat.