Åter minus efter en borgerlig regering

Debatt Gotlands Folkblad2014-11-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Har borgerliga regeringar alltid otur? Eller kan det bero på något annat när man nu för tredje gången lämnar ett stort underskott efter sig? 1982 återkom socialdemokraterna till regeringsmakten, 1994 kom man återigen tillbaka som regering och nu 2014.

Det finns fler saker som går igen än att socialdemokraterna vinner valet och det är det ekonomiska läget efter en borgerlig regering. Det är nu tredje gången man överlämnar underskottet till en socialdemokratisk finansminister. Är det verkligen bara otur eller är det resultatet av en mycket medveten ekonomisk politik?

År 1982 var underskottet 44 miljarder, 1994 var det 153 miljarder och nu, 2014, 87 miljarder. Hur kunde det bli så här när regeringen i oktober 2010 trodde på ett överskott med 115 miljarder, 2011 trodde man på 80, 2012 var prognosen nere i 13 och sedan har det gått rakt nedåt till dagens verklighet. Är det fortfarande bara otur att man gjorde så olika prognoser eller har omvärldens finanser brakat ihop? Svaret på den frågan är ”nej, det har de inte gjort”, i varje fall inte i Europa. Mellan 2010 och 2014 har Eurozonens offentliga finanser återhämtat sig medan Sveriges har försvagats.

Ändå brukar moderaterna prata om den värsta kris världen har upplevt sedan 1930-talet. Är det inte märkligt att Sveriges offentliga finanser gått neråt när de gått uppåt i Europa? Otur igen?

Var det inte så att alla jobbskatteavdragen skulle skapa tillväxt och minska arbetslösheten? Var det inte så att de skulle finansiera sig själva genom att arbetslösheten skulle gå ner när arbetslöshetsförsäkringen försämrades och de sjuka skulle komma tillbaka till arbete igen när sjukförsäkringen försämrades? Det var den moderata stabiliseringspolitiken.

En gång i tiden pratade man om ”dynamiska effekter” i ekonomin av skattesänkningar, de skulle finansiera sig själva. Är det verkligen bara otur att jobbskatteavdragen som ökat från 83 miljarder till 99 miljarder inte gett motsvarande inkomster till staten?

Finansminister Magdalena Andersson har fått utstå en hel del hån och nedlåtande kommentarer när hon sade att ladorna är tomma. Om 87 miljarder saknas i ladorna kan man ju undra var allt detta foder som borde ha funnits i ladorna har tagit vägen. Det kanske inte finns något foder att skörda längre, otur igen eller dåligt handlag?

Det är inte konstigt att borgerlighetens ekonomiska talespersoner inte vill tala om underskott och absolut inte om tomma lador. Det är däremot tur att de inte fick fortsätta.