Samhället är vinnare på budgeten

Finansminister Magdalena Andersson håller upp budgetpropositionen för 2020. En budget där samhället är vinnare.

Finansminister Magdalena Andersson håller upp budgetpropositionen för 2020. En budget där samhället är vinnare.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Budget2019-09-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Är det något jag blir trött på så är det medias ivriga rapporterande om vinnare och förlorare på statens budget. Vi har byggt ett gemensamt samhällsbygge med en gemensam finansiering för oss alla. I min värld blir då alla vinnare när våra gemensamma pengar går till samhällets funktioner. Men tidens tand har gjort oss mer och mer individuella och egoistiska, vilket späds på när tunga medieredaktioner utser vinnare och förlorare.

Välfärden har under lång tid blivit eftersatt vilket vi nu ser med de olika utmaningar som politiken har framför sig. Skola, vård och omsorg behöver förbättras och därmed få mer resurser. Polis, tull, domstolar och försvar behöver förbättras vilket även det kräver mer resurser i form av budgeterade medel. Med detta i minne ska fyra partier som aldrig haft budgetsamarbete förut och som dessutom har olika ingångar på vad som ska prioriteras hitta en gemensam lösning. Jag tycker att de så kallade Januaripartierna har lyckats. Speciellt med tanke på det som hände vid förra budgetbeslutet där Moderaternas och Kristdemokraternas servettskiss till budget gick igenom med stöd av Sverigedemokraterna. Servettskissen ökade bland annat skatteskillnaderna mellan arbetande och pensionärer trots att både KD och SD säger sig värna om våra äldre.

Januaripartiernas budget, som offentliggjordes i går, ger pensionärerna helt andra förutsättningar än servettskissen. Skatten sänks för en miljoner pensionärer, vilket innebär att den orättvisa pensionsskatten hade varit helt borta om inte servettskissens sjätte jobbskatteavdrag ökat skillnaderna. Dessutom höjs grundskyddet för pensionärer med lägst pensioner.

Kommuner och regioner får välbehövliga tillskott. För Region Gotlands del innebär budgeten 35 miljoner kronor mer för vård och omsorg, än de medel som sen tidigare är beslutade. Det är satsningar för att öka möjligheten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig. Medel för att minska barn och ungdomars psykiska ohälsa. Pengar till demensvården och för att minska ofrivillig ensamhet bland äldre. Sammanlagt får regionen nästan 120 miljoner kronor av de Välfärdsmiljarder som den S-ledda regeringen satsar på kommuner och landsting/regioner. 

Den kritik jag har mot den nu föreslagna budgeten är slopandet av värnskatten. Jag förstår att en skatt som skapades för att ge staten mer inkomster under saneringen efter Bildtregeringens styre och som skulle vara tillfällig tas bort någon gång. Men nu är inte rätt tillfälle. De 6 miljarderna hade kunnat användas bättre.