Inte ens den regionala utvecklingen på Gotland är gratis

I dagarna debatteras kongresshallens ständiga underskott, men i diskussionen lyser fördelarna med sin frånvaro.

Regionens helägda bolag Wisby Strand Congress & Event Gotland AB har begärt ett aktieägartillskott från Region Gotland för att täcka förra årets förlust samt den förlust de riskerar att göra i år.

Regionens helägda bolag Wisby Strand Congress & Event Gotland AB har begärt ett aktieägartillskott från Region Gotland för att täcka förra årets förlust samt den förlust de riskerar att göra i år.

Foto: Henrik Lindstedt

Ledare2025-03-19 09:09
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under Almedalsveckan för några år sedan framförde lobbyorganisationen Visita sina politiska budskap vid bland annat Wisby Strand. På organisationens banderoll kunde vi läsa: ”Stefan Löfven gör ett viktigt jobb. Här inne gör vi 200.”

Banderollen var ett inlägg i den eviga debatten kring företagens villkor där politiska beslut som gynnar samhället i stort ses som företagarfientliga. I mina ögon blev det märkligt att just Wisby Strand fick bli ett exempel där besöksnäringens villkor sattes mot politikens beslut.

För utan politiken och modiga politiska beslut hade de 200 jobben på Wisby Strand aldrig ens kommit till. Oavsett hur pass mycket bättre besöksnäringens villkor eventuellt skulle kunna bli skulle inget vettigt företag vågat satsa på en kongresshall på Gotland.

Hur mycket kongresshallen betytt för besöksnäringen i rena inkomster är det nog ingen som kan räkna ut, vilket är synd. För det som tas upp till debatt är att bygget kostar oss skattebetalare några miljoner om året.

Hur skulle det se ut om Region Gotland inte satsade på de projekt som utvecklar Gotland? Ringmuren, raukar, ruiner och rekord i soltimmar i all ära, men utanför högsäsongen hade vi haft ett mycket fattigare utbud av det mesta.

Utan Arenahallen, fotbollsplaner och de konstgräsmattorna som regionen investerat i hade den gotländska idrotten inte varit där den är i dag. Alla lag med fastlandsanknytning genererar besökare till sina hemmamatcher. Anläggningarna i sig får fastlandslag att lägga sina träningsläger här på ön.

Kryssningskajens alla dagbesökare innebär klirr i kassan för restauranger, caféer och butiker i Visby, men även bussbolagen får sin beskärda del när de bussar besökarna till besöksmål runt om på ön. Besöksmål som också gynnas av regionens satsning.

Jag tror inte att Campus Gotland funnits i dag om det inte var för kongresshallen och Almedalsbiblioteket. Hur många nya gotlänningar universitetets filial genererat genom åren vet jag inte men många har sett hur studenterna gett liv till i alla fall innerstadens krogar. Vi som minns hur det var innan kan bara hålla med. Och många studenter har hittat kärleken på ön och valt att stanna kvar och bilda familj.

Kongresshallen, kryssningskajen och alla idrottsanläggningar drar hit människor som fyller vandrarhem, hotell och restauranger. Butiker kan tack vare satsningarna antingen hålla öppet året runt eller öppna tidigare på våren och stänga senare på hösten. Det rör sig om många arbetstillfällen som i sin tur genererar skatteinkomster till regionen. 

Visst hade det varit bra om regionens helägda bolag Wisby Strand Congress & Event Gotland AB gick med vinst varje år. Men när kongresshallen i sig genererar, och har genererat, så mycket till det gotländska näringslivet och oss gotlänningar ser jag det ändå som en bra satsning som gynnat, och gynnar, utvecklingen på Gotland.

Så vi får stå ut med de där aktieägartillskotten som behövs för att hålla igång kongresshallen. För trots ringmuren, raukar, ruiner och rekord i soltimmar är inte ens utvecklingen av Gotland gratis.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.