Utnyttjande av ungdomar som arbetskraft eller avlönad praktik

Ersättningar långt under kollektivavtalen och en höjning med bara fem kronor på fyra år är verkligheten för feriejobbarna.

Feriepraktiken 2020 har utvärderats.

Feriepraktiken 2020 har utvärderats.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2025-05-29 12:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag reagerar med ryggmärgen och blir upprörd över det jag först ser som ungdomar som utnyttjas till arbetskraft. Att det dessutom är Region Gotland som ersätter arbetande ungdomar med löner långt under gällande kollektivavtal gör inte det hela bättre precis.

Men sen läser jag vidare i artikeln på Helagotland och får en annan bild av det hela.

Målet med aktiviteten är att lära ungdomarna passa tider, ta ansvar för sina arbetsuppgifter och att fungera ihop med andra.

Enligt Rolf Öström (M), ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, handlar det om ungdomar som behöver ”väldigt mycket handledning”. ”Som kanske behöver komma ur sängen, lära sig hur ett jobb fungerar och att det lönar sig att arbeta, säger Rolf Öström” till Helagotland.

Är det arbete eller praktik? Är det Region Gotland som vill ha arbete utfört eller är det hela ett socialt projekt för att aktivera och förbereda ungdomarna för framtiden?

Jag bottnar slutligen i det sista och ser då genast problematiken med den ersättning som ungdomarna får. Ju mer betalt de får desto färre kan omfattas.

Och när meningen med feriejobben är mer en social aktivitet än ett riktigt arbete måste målet vara att få med så många som möjligt.

Men den här formen av sociala aktiviteter är inte helt problemfri. Ersättningen ställer till det både utifrån kostnaden och jämförelsen med kollektivavtalets lönenivåer, samtidigt har jag svårt att se någon annan lösning i det här fallet.

Det är inte bara ersättningen som skapar debatt utan även det arbete som utförs. Ju mer ”riktiga” arbetsuppgifter som ingår i de sociala projekten desto större riska att de konkurrerar ut ”riktiga” jobb. En konflikt vi sett genom åren mellan olika sociala projekt och näringsidkare.

När sociala projekt där personer som står långt från arbetsmarknaden ska sysselsättas på bra sätt och kunna växa som människor, skapas är det en svår balansgång där bägge frågorna måste beaktas. 

Jag anser att det för ofta blir dessa grupper som får stå tillbaka, vilket är sorgligt. Aktiviteterna ska självklart inte konkurrera ut befintliga arbeten men samtidigt ska de som deltar i projekten ha en ersättning de kan leva på. 

De feriejobb som regionen kört på sommaren under att antal år är ett bra projekt, och den ersättning som deltagarna får är ändå någonstans rimlig.

Men att regionen i år glömde bort att diskutera ersättningen med Kommunal är självklart inte bra. Och att ersättningen inte ökat med mer än 5 kronor på de senaste 4 åren är inte heller bra. 

Om det är ungdomar som återkommande får möjligheten till feriejobb ser de ju att lönar sig mindre att arbete i sommar än det gjorde deras första år. Vilket gör de svårare för dem att lära sig att det lönar sig att arbeta.

Slutligen kan jag bara säga att jag gillar upplägget med feriejobben. Jag skulle önska att staten sköt till mer pengar så att ännu fler ungdomar fick chansen och att ersättningarna kunde höjas.

För det här är bra aktiviteter för en grupp ungdomar som annars hade hamnat än längre ifrån arbetsmarknaden och de möjligheter i livet som ett eget jobb ger.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.