På suicidpreventiva dagen, instiftad av Världshälsoorganisationen WHO, minns vi alla som inte orkade leva vidare. Ja, vi som har egna erfarenheter av förluster minns dem årets alla andra dagar också. Men just den 10 september är den internationella suicidpreventiva dagen, då det brukar ordnas ljusmanifestationer, konferenser och seminarier i ämnet.
Gotland har snäppat upp när det gäller det självmordsförebyggande arbetet. Det konstaterar i alla fall den ideella organisationen Suicide Zero i sin kommunbarometer i år. I den senaste undersökningen fick Region Gotland bättre betyg än tidigare för sina svar på frågor om hur de förebyggande insatserna ser ut.
– Det har satsats en hel del på att utbilda personal inom äldreomsorg, socialtjänst och skola. Vi jobbar ihärdigt med de här frågorna och det går absolut framåt, sade Sara Bergman, folkhälsostrateg och samordnare för det suicidpreventiva arbetet på Gotland.
Det är mycket glädjande att Suicide Zero konstaterar att Gotland kommit i kapp på det här området, men ändå är ju noll det bästa betyget. Zero. Varje självmord är ett för mycket. Men nollorna lyser med sin frånvaro i statistiktabellerna. Somliga år stannar antalet självmord på ensiffriga antal på Gotland. Eller så är det 15. I snitt är det nu årligen nio personer som tar sina liv på ön.
Långsiktigt finns en 0-vision i Region Gotlands handlingsplan för suicidprevention. Men ett delmål är att till i slutet av nästa år, 2025, se en nedåtgående trend för antal suicid och suicidförsök sedan 2016.
När jag först hörde siffror över hur många gotlänningar som årligen vårdas på sjukhus efter ett självmordsförsök så trodde jag att jag hört fel. Det var just 2016 som jag fick upp ögonen för det antalet. Det året vårdades 64 personer efter självskadehändelser. Därtill säkert ett mörkertal med människor som skadat sig själva men inte så allvarligt att det krävts ett vårdbesök. 2023 var det 44 personer.
Det är riktigt tråkiga siffror, men flera av dem som jobbar "för livet" med de här frågorna är ändå härligt hoppfulla. Att självmordsförsöken är så många visar också att det finns en räddningsmöjlighet; om man bara pratar och får hjälp i det läget, resonerar Veronica Hermann, folkhälsostrateg i regionen. Att öka kompetensen inom "första hjälpen till psykisk hälsa" är ett av uppdragen i regionens självmordsförebyggande handlingsplan.
På Karolinska Institutet har professorn i psykiatri och suicidologi Danuta Wasserman och hennes kollegor på Nationellt centrum för suicidforskning och prevention, Nasp, utbildat instruktörer som nu är spridda runt om i landet med kunskap om att se tecken på psykisk ohälsa och självmordsnärhet. De som i sin yrkesroll möter uppgivenheten behöver rustas för uppgiften att bedöma risken för att en människa är självmordsnära.
Men vi behöver alla bli bättre på att veta hur man får människor att inte ta livet av sig.
Hur mår du? Den frågan kan rädda liv.
I ett mörkt ämne vill jag just idag ändå ta fasta på det ljusa och hoppfulla. Många självmord kan förebyggas och den som gjort ett självmordsförsök kan få hjälp att hitta livslusten igen.
Inget ont om kanelbullar. Vi får gluffa i oss bullar den 4 oktober och årets övriga dagar också. På samma sätt borde alla dagar vara den självmordspreventiva dagen.
Det finns hjälp om du mår dåligt: 1177 om du har självmordstankar, eller Mind självmordslinjen.