Verkligheten Àr lÄngt frÄn vÀrldens bÀsta kyckling

Bilderna Àr vidriga men viktiga att se.

En kycklings liv Àr ofta kort.

En kycklings liv Àr ofta kort.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Ledare2023-11-07 06:35
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under 2021 fanns det ungefÀr 8,7 miljoner vÀrphöns i Sverige, en vÀrphöna slaktas i regel vid cirka 85 veckors Älder.

Samma Är slaktades drygt 115 miljoner slaktkycklingar i Sverige. En kyckling slaktas efter cirka fem veckor.

OmsĂ€ttningen av djur Ă€r svindlande och mĂ„nga kanske inte Ă€gnat sĂ„ stor tankemöda pĂ„ Ă€r var de alla kommer frĂ„n.  

Det har vi dock blivit smÀrtsamt varse genom Uppdrag Granskning i SVT som med hjÀlp av en person som infiltrerat en anlÀggning dÀr avelshöns föds upp i Sverige kan visa upp en vidrig verklighet.

Under de senare decennierna har bÄde Àggproduktionen och produktionen av slaktkyckling i Sverige helt baserats pÄ import av specialiserade hybrider.

Uppdrag Gransknings publicering gÀller dock bara de djur som avlas fram till slaktkycklingar, inte vÀrphöns.

Den dominerande företaget för denna uppfödning Àr Aviagen och efter SVT:s granskning har företaget erkÀnt bristerna i sin djurhÄllning och dess vd, sedan 28 Är, tvingades lÀmna sin post.

Det som skildras i programmet Àr en hittills (för de flesta) okÀnd och extremt cynisk industrialisering av djur för att vi ska kunna köpa billig kyckling. Det mest anmÀrkningsvÀrda, vid sidan av djurens lidande, Àr att Sverige i det hÀr avseendet ligger lÄngt efter bÄde Norge och Danmark.

DÀr har man inlett ett arbete för att komma bort frÄn uppfödningen av de extremt snabbvÀxande fÄglarna för en mer hÄllbar och rimlig produktion. I Sverige blundar man helt för problemen. I alla fall Àr det den bild som ges via SVT:s granskning.

Den snabbvÀxande kycklingen som avlats fram för tankarna till de groteska belgian blue-djuren som mÄnga sÀkert minns med fasa. Man vill maximera mÀngden produkt man kan sÀlja (kött) till minsta möjliga kostnad (foder).

För kycklingarnas del innebĂ€r det att de vĂ€xer sĂ„ snabbt att skelett och hjĂ€rta inte hĂ€nger med plus att de Ă€r stĂ€ndigt utsvultna.  

De djur som mÄste leva sÄ pass lÀnge att de kan befruktas och producera Àgg för kommande generationer gödkycklingar lider mest av alla. Eftersom de inte kan Àta sÄ mycket som de egentligen vill och överleva, hÄlls de pÄ en kost som gör att de i stort sett svÀlter.

Jag ska bespara er detaljerna hÀr men se gÀrna programmet om du inte redan gjort det.

 

DjurrÀttsaktivister har som grupp hittills inte rönt jÀttestort förtroende. NÀr det högsta syftet Àr att fÄ mÀnniskor att sluta Àta kött har ibland vÀldigt tveksamma metoder anvÀnts. Förföljelser och rena dödshot mot svenska djuruppfödare imponerar inte om man sÀger sÄ.

I det hÀr fallet Àr det DjurrÀttsalliansen som sett till att verkligheten pÄ avelsfabrikerna kommit fram genom att man arbetat undercover pÄ företagets gÄrdar. TrovÀrdigheten stÀrks genom att avsÀndaren Àr SVT.

Hur branschen sjÀlv kan se sig i spegeln nÀr de marknadsför svensk kyckling som "vÀrldens bÀsta" Àr obegripligt.

GOTLÄNNINGEN

Det hÀr Àr en ledare. GotlÀnningens ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.