Kalla länder vill fortsatt kunna elda i kaminen

EU tar sällan hela bilden i beaktande, nya krav på kaminer är en risk för vårt civilförsvar.

Vedeldning är inte bra enligt EU.

Vedeldning är inte bra enligt EU.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Ledare2025-06-02 09:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är kallt ute, frosten biter i kinderna på barnen när de kliver av skolbussen och går längs uppfarten till huset. De kivas lite så där som syskon gör, men skyndar på stegen med skridskorna i ena handen och skolväskan på ryggen. De vet att mamma startat en brasa i kaminen för det brukar hon göra på eftermiddagen innan de kommer hem. Och de vet att det vankas varm choklad med vispgrädde och limpmackor med ost till mellanmål på renskinnet framför elden.

En brasa i kaminen är mysigt men det är inte bara en mysfaktor. Det handlar också om att kunna värma upp huset om elen försvinner, eller när den är extra dyr till exempel. Hur säkerställer man värme utan el? I vårt avlånga land är det en viktig del av vårt totalförsvar. Värme är ett grundläggande behov tillsammans med information, vatten, mat, sömn och hygien. Energimyndigheten har tittat på hur kallt det blir i olika typer av hus efter ett dygn utan el och med minus tio grader utomhus. Det handlar om stora variationer beroende på hustypen, från 3,9 grader varmt i ett gammalt timmerhus till 14,2 grader varmt i en lågenergivilla från 2007. Och om elen inte kommer tillbaka på ett dygn sjunker temperaturen än mer.

Nu vill EU-kommissionen se över kraven för våra vedspisar och kaminer och styra vilka utsläppsnivåer som är tillåtna. Äldre spisar släpper ut partiklar som kan skada hälsa och miljö, därför finns det anledning att reglera ved- och pelletseldning. Men moderna spisar är redan mycket bättre än de gamla.

I dag ligger utsläppsgränsen på 1 500-2 000 mg CO/m3, kommissionen vill sänka den till 500 mg CO/m3. Samtidigt ska alla nya produkter utrustas med ett system som kan kontrollera luftflödet i syfte att minska utsläppen. Ett system som kräver tillgång till el eller åtminstone batteri för att fungera.

Förslaget gör att alla de modeller som i dag säljs inom EU blir förbjudna. En katastrof för tillverkarna, men även för konsumenterna. I en debattartikel i Svenska Dagbladet (28/5) varnar Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen och Europaparlamentariker Beatrice Timgren om konsekvenserna. Det finns fog att tro att kostnaderna för att utveckla nya produkter blir stor och att produktionen kan flytta till exempelvis Kina, skriver de. En konsekvens kan bli att konsumenterna då hellre köper äldre mindre rena vedspisar och kaminer – motsatsen till det mål EU vill uppnå.

Det är olyckligt att även i denna frågan är fokus ensidigt. En helhetsbild och ordentlig konsekvensanalys saknas. Specifikt saknar EU förståelse för våra, i mångt och mycket, annorlunda förutsättningar som land där en del faktiskt ligger norr om Polcirkeln, och snö och kyla inte är en bristvara. Hur ska de i Bryssel förstå där den kallaste månaden har en medeltemperatur på 5 plusgrader?

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.