Vågmästare avgör regeringsfrågan i Israel

Benny Gantz, partiledaren för det Israeliska partiet Blå och Vit

Benny Gantz, partiledaren för det Israeliska partiet Blå och Vit

Foto: Sebastian Scheiner/TT

Ledare2019-09-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Valet i Israel 17 september är över och fortfarande kämpar Benjamin Netanyahu för sitt politiska liv. Han har varit premiärminister i tio år i rad.

De senaste 10 åren har Netanyahu och högerpartiet Likud gått mer åt en nationalistisk, extrem högerposition. Det har hjälpt Netanyahu att behålla makten, tills nu. 

Han har fått de judiskt religiösa och högerinriktade mindre partierna att stödja Likud och honom som regeringsbildare och premiärminister.

Med utspel om att Israel ska annektera västbanken, med 400 000 bosättare och israeliska medborgare, hoppades han i höstens val mobilisera väljare till sitt parti och få de högerinriktade religiösa partiernas fortsatta stöd och majoritet.

Men det verkar inte lyckas. Hans parti har i skrivande stund fått 31 av 120 mandat i parlamentet Knesset.

Vänsterhögerskalan har konkurrens av en skala som löper efter en hårdhetsdimension säkerhetspolitiskt, där Netanyahu har placerat sig som ledande som är för mest hårdhet gällande att värna Israels säkerhet. 

Oppositionen mot Netanyahus Likudledda högerblock är ett block med ett nytt mittenparti, Blått och vitt. Det har tagit över socialdemokratiska Labors plats som ledande vänsterblocksparti. I valet i höst blev Blått och vitt med 33 mandat ett par mandat större än Likud i Knesset. 

Blått och vitt har den tidigare generalen Benny Gantz som kandidat till posten som premiärminister. Partierna i Blått och vitts block ser ut att ha fått 57 mandat. Och partierna i Likuds block har fått 55 mandat. 

Ett parti med 8 mandat är vågmästare. Det heter Yisrael Beitenu, Vårt hem Israel, lett av Avigdor Lieberman. Hans parti är högerliggande och har tidigare ingått i Likuds block och han var varit minister i Netanyahus regering. Men Lieberman och hans parti är nu oense med Netanyahu och Likud. 

I Israel är nästan 20 procent av väljarna av annan religiös eller etnisk bakgrund än judisk, som kristna, muslimer, palestinier, druser. De röstar främst på det vänsterliggande blockets partier, bland annat Förenade arablistan. Det är en sammanslutning av fyra små (arabiska) partier. 

Lieberman och hans parti vill inte ingå i en regering ledd av Gantz och hans Blått och vitt om Förenade arablistan ingår.

Så nu efter valet är det dödläge. 

Likud och Netanyahu har föreslagit Gantz och Blått och vitt en koalition mellan de två. Men Gantz vill inte det om inte Netanyahu ställs utanför en sådan regering. 

Det vill inte Netanyahu, för han riskerar åtal för korruption om han hamnar utanför regeringen, ja om han förlorar premiärministerposten.