Gårdagens möte i regionfullmäktige skulle kunna beskrivas som underhållande. Men jag är uppriktigt bekymrad. Och det beror inte på fullmäktiges nya ordförande. Visserligen verkar Conny Kristensen Gahnström (S) ha dimmiga begrepp om hur ett fullmäktigemöte ska gå till och av hur man snickrar ihop en kontrapropostionsordning. Dessutom hade hon i går lite svårt att hålla reda på vad ledamöterna heter och vilka partier de tillhör. Men det kan ändå vara övergående problem, som minskar med träning och avtagande nervositet.
Då är det allvarligare när fullmäktige ägnar stor kraft åt förvirrande semantiska debatter om vilka ord som är lämpliga och olämpliga att använda – i några av de strategier, planer och policys som riskerar att få en framtid som hyllvärmare. Samtidigt som man i konkreta frågor med direkt bäring på medborgares vardag förväntas fatta beslut på oklara och undermåliga underlag.
Så var det i går. Det började med en debatt om förslaget till arbetsmarknadspolitisk strategi, som mest kom att handla om ett tilläggsyrkande från Fi:s ledamot Elin Bååth om att tillfoga en skrivning om betydelsen av ”intersektionalitet”. Vilket, enligt wikipedia, är ”en feministisk sociologisk teori och analytiskt hjälpmedel för att studera hur olika former av diskriminerande maktordningar samverkar i ett samhälle”.
Begreppet verkade väcka en viss misstänksamhet hos somliga. Och visst, accepterar man en viss terminologi utan att veta vad den egentligen betyder, så riskerar man att samtidigt bli pådyvlad en hel världsbild och ett värderingssystem, som man kanske inte alls är bekväm i.
Själv tycker jag exempelvis att likabehandling är viktigt. Särbehandling är mer problematiskt. Särskilt om det innebär att varje människa i varje läge ska reduceras till sin grupptillhörighet. Vilket säkert får en och annan att reducera mig till en vit, medelålders man.
Nästa punkt på dagordningen var förslaget till biblioteksplan för Regionen. Centerpartiets Jonas Niklasson gjorde ett försök att starta en debatt om biblioteksverksamheten. Men det blev mest en debatt om ord. Elin Bååth påpekade att ”funktionshinder, de säger vi inte längre”. Det ska heta ”funktionsvariation”.
Först lade sig rödgröna företrädare platt inför denna invändning. Men för Stephan de Maecker (MP) hade ändå rimlighetens gräns passerats, verkade det som. Han pekade på flera sammanhang där ”vi” visst talar om ”funktionshinder” och ”funktionsnedsättning”, och att det är de termer som Socialstyrelsen rekommenderar. Man lyckades till slut komma fram till att det är OK att använda ”funktionsnedsättning”, men inte ”funktionshinder”.
Så det blev fel ändå, eftersom Socialstyrelsen 2007 slog fast att ”funktionsnedsättning” och ”funktionshinder” inte längre skulle betyda samma sak. Socialstyrelsen skriver på sin hemsida att funktionshinder är ”en begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen”. Funktionshinder kan man alltså göra något åt genom förändringar i omgivningen. Och det borde kanske vara det viktigaste i sammanhanget.
Efter att fullmäktige även tagit sig igenom en ny informationssäkerhetspolicy så lyckades man ta sig fram till en konkret fråga som direkt påverkar en hel bransch. Det var dags att besluta om lokala ordningsföreskrifter för torghandel och en ny torghandelstaxa. Tyvärr var några borgerliga ledamöter ofina nog att be om ytterligare och förtydlig information om vilka villkor som ska gälla och exakt i vilka områden. Frågor som ingen närvarande kunde ge några säkra svar på. Vilket inte hindrade somliga rödgröna företrädare från att tycka att man borde kunna gå till beslut ändå.
Motvilligt gick de ändå till slut med på att det var läge för en återremiss, då man kanske också har anledning att tänka över om det verkligen är riktigt att ställa samma strikta krav exempelvis på torghandeln i Hemse, när kraven utformats för Stora torget i Visbys innerstad.
För övrigt hörde jag, under debatten om torghandeln, inte någon åberopa en näringslivspolicy eller ens Vision 2025 som stöd för sin uppfattning. Vilket kanske säger en del om alla de policys och strategidokument som Regionen håller sig med.