Vad pysslar Regionen med i färjefrågan?

Säkerhetsfrågan kring huvudmannaskapet är långtifrån ny. Varför skapar Regionen extra oro i detta sena skede av upphandlingen?

Stort plask.

Stort plask.

Foto: Markus Schreiber

Ledare2024-02-10 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Anbudstiden i upphandlingen av färjetrafiken från och med 2027 går ut 29 februari. Dit är det alltså mindre än tre veckor, efter år av förberedelser. I det läget väljer alltså Region Gotland att häva sig på larmknappen. I brev till statsministern, försvarsministern, civilförsvarsministern och infrastrukturministern skriver regionstyrelsens presidium Meit Fohlin (S), Andreas Unger (M) och Eva Nypelius (C) att:

"Region Gotland vill att det ska vara ett krav att det rederi som bedriver Gotlandstrafiken seglar under svensk flagg och med svensk besättning."

De högsta politiska företrädarna för Region Gotland framhåller också att det är bråttom:

"Tiden är knapp då anbudstiden i pågående upphandling löper ut sista februari."

Men det finns ju andra som har var ute i mycket bättre tid med krav på upphandlingen, även då baserat på säkerhetsfrågor och att man måste ha en trafik man kan lita på i en krissituation. Exempelvis den 23 maj i fjol, för åtta och en halv månad sedan, skrev Helagotland under rubriken "Försvaret ställer krav på färjetrafiken", om hur säkerhetsintressen faktiskt påverkat upphandlingen.

Artikeln beskriver också hur man bland annat från försvarsutskottet adresserat säkerhetsaspekter som exempelvis budgivande rederiers ägarförhållanden, möjligheterna att avtal ska kunna sägas upp om rederiet säljs och krav på att språket ombord på fartygen ska vara svenska. Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) sade då till Helagotland:

– Efter vårt möte har Trafikverket fört in de särskilda säkerhetsaspekterna i upphandlingsunderlaget.

Så det är ju inte som att ingen tänkt på de här frågorna tidigare, men det gjorde de innan anbudstiden började, innan upphandlingsunderlaget ens var klart. De kom inte släpande med sina farhågor tre veckor innan anbudstiden går ut.

Jag har trots allt gott hopp om att upphandlingen sluta lyckligt och i konkurrens mellan olika anbudsgivare. Och att den vinnare som till slut koras lever upp till relevanta krav angående säkerhet och beredskap. Men det sker ju i så fall näppeligen på avgrund några högröstade krav som Region Gotland plötsligt fick ur sig när klockan var fem i tolv.

Det är ju nästan så man undrar över om det finns några andra hänsyn än de anförda bakom Regionens agerande nu. Men vad de skulle kunna vara spekulerar jag inte i.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.