Regeringen kan och borde göra mer för försvaret

I en farligare omvärld är det dags att tidigarelägga försvarssatsningar och se till att vi skickar en tydlig signal till omvärlden: Sverige tar försvaret på allvar.

Låt Bohlin sova om nätterna, och visa att även budgeten reflekterar det sämsta säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Skjut till pengarna som behövs för att tidigarelägga satsningarna på försvaret.

Låt Bohlin sova om nätterna, och visa att även budgeten reflekterar det sämsta säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Skjut till pengarna som behövs för att tidigarelägga satsningarna på försvaret.

Foto: Jessica Gow/TT

LEDARE2024-08-28 06:55
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är budgettider. Regeringen har samlats på Harpsund för att påbörja arbetet. Vi har redan kunnat läsa i media om att man funderar på att helt och hållet skrota flygskatten. 

Elisabeth Svantesson trycker på för sänkta skatter, och Ebba Busch vill skrota överskottsmålet för att kunna investera i infrastruktur. På försvarsområdet har det dock varit tyst.

Samtliga partier i riksdagen är överens om att svensk försvarsförmåga måste och ska stärkas. Antalet värnpliktiga ska öka, mer luftvärn ska anskaffas, och marinen ska få fler fartyg, för att bara nämna några av åtgärderna som står med i försvarsberedningens rapport. 

All denna försvarsutbyggnad kommer att göra att de svenska försvarsutgifterna år 2030 kommer att uppgå till 2,6 procent av BNP.

Det finns dock inget som pekar på att världen runt omkring oss blir stabilare. Snarare motsatsen. Medan världen blir allt farligare, står Sverige fortfarande med gapande hål i vår försvarsförmåga. Som undertecknad tidigare i år skrev på denna ledarsida så finns ambitionerna, men finansieringen av de ambitionerna saknas fortfarande. När omvärldsläget bara blir sämre måste man fråga sig om ens ambitionerna är tillräckliga.

I denna budgetprocess skulle regeringen kunna tidigarelägga en rad investeringar i försvaret. Och inte bara när det kommer till inköp av materiel. Man skulle också kunna ge Försvarsmakten resurserna att höja löner och förmåner, så att myndigheten på riktigt kan göra en karriär inom försvaret till något attraktivt.

Det skulle inte bara se till att hålen i den svenska försvarsförmågan kan täppas till tidigare. Det skulle också sända ett tydligt meddelande både till våra allierade och till Ryssland. Sverige är seriöst med upprustningen av försvaret och tar bidraget till Natos kollektiva försvar på största allvar.

Alla politiker är överens om att Sverige befinner sig i ett markant försämrat säkerhetsläge. Redan förra sommaren konstaterade Ulf Kristersson att Sverige befinner sig i det "allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget". I sitt uppmärksammade "Det kan bli krig i Sverige"-tal sa Carl-Oskar Bohlin att "om något håller mig vaken om nätterna är det just att det går för långsamt".

Nu är det upp till bevis för regeringen. Låt Bohlin sova om nätterna, och visa att även budgeten reflekterar det sämsta säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Skjut till pengarna som behövs för att tidigarelägga satsningarna på försvaret.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.