Ungern är facit på "Svärjevännernas" vision

Inför de lokala valen i Budapest i söndags hade alla oppositionspartier gått samman mot Fidesz. Regeringspartiet förlorade stort i borgmästarvalet i huvudstaden.

Inför de lokala valen i Budapest i söndags hade alla oppositionspartier gått samman mot Fidesz. Regeringspartiet förlorade stort i borgmästarvalet i huvudstaden.

Foto: Eva Bofride

Ledare2019-10-18 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter kommunisttiden i Ungern jobbade den ungerska avdelningen av Amnesty med att belysa politisk förföljelse i utlandet.

I dag fokuserar man på den interna utvecklingen i landet. Det är en talande bild av dagens politiska situation i Ungern.

Jag besökte Budapest för första gången i förra veckan och det var som att göra ett besök i ett land där hela samhällsdebatten här hemma kokats ner till en kärna där myter och fake news var upphöjda till sanning som alla tvingades leva i.

Som ett europeiskt Gilead.

En parallelltvärld där staten regisserar en verklighet medan oppositionella ser en helt annan. Och där oroväckande många är helt ointresserade av sånt som politik, partier och val.

Premiärminister Victor Orbán som tagit makten över landet långt utöver vad en demokratisk ledare borde göra, har inte tagit sig dit genom någon statskupp. 
Han är vald i demokratisk ordning och det av en förkrossande majoritet. Fidesz fick så kallad supermajoritet i parlamentet vilket ger möjlighet att ändra grundlagen. 48,5 procent av dem som röstade gjorde det på Fidesz. Röstade gjorde dock bara drygt hälften av alla röstberättigade.

Under vårt besök träffade vi en av regeringens företrädare, Zoltan Kovac, hans svar på alla kritiska frågor om den demokratiska utvecklingen var att "Ungerns folk vill inte ha liberalism, vi har folkets mandat". 

Den kritik Ungern får, inte bara från oppositionen i landet utan från aktörer som EU och andra som rankar den demokratiska utvecklingen i vår värd viftas bort som politik, alla som kritiserarhar en egen politisk agenda.

Och de flesta av dem ljuger dessutom om hur det står till i Ungern. 

Ja, igenkänningen är slående.

Ungern är en demokrati och Orbán är ingen diktator. Men regeringen har ändå tagit makten över statens institutioner och en majoritet av medierna är regeringstrogna. 

Sverige är för övrigt ett intressant land i ungerska medier. Det rapporteras mycket om hur eländigt det står till i vårt land på grund av "massinvandringen". 

Hatet mot filantropen Geroge Soros, född i Ungern, är öppet och påtagligt och det universitet han startat, Central European University, ser sig nu efter subtila lagändringar sig tvingat lämna landet. 

Genusvetenskap har sorterats bort av staten som ett onödigt ämne.

Barnafödande premieras generöst. Ju fler barn desto mer bidrar staten med, föder du tillräckligt många barn får du en bil av staten. Hur en sådan politik påverkar kvinnors ställning kan var och en räkna ut.

Att besöka Ungern är som att studera facit för hur det blir när de som hävdar att de står för familjen, traditioner, nationen och mot globalisering och invandring får makten över ett land.

Det är ju inte heller nån slump att ett par av Sverigedemokraternas främsta företrädare emigrerat till just Ungern och att partiet ofta framhåller Ungern som ett föredöme.