Trist att tandläkarbristen redan syns i munnar på ön

Det brukar talas om skriande brist. Nu skriker patienterna också. I luren. I örat på personal på Folktandvården.

Läget kan summeras så här: När larmet om tandläkarbristen på Gotland först kom var det illa. Nu är det ännu värre.

Läget kan summeras så här: När larmet om tandläkarbristen på Gotland först kom var det illa. Nu är det ännu värre.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2024-09-13 09:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi verkar behöva lägga på ett kol med vår tandborstning om tillgången på tandläkare fortsatt ska vara så dålig – och ojämlik - för invånare i glesbygd, jämfört med storstad. Bristen på tandvårdande personal på Gotland har förvärrats. 

 Men de som gormar och skäller ut tandvårdspersonal vid Folktandvården på ön kan sluta med det tycker jag. Inget blir bättre av att de som valt att jobba inom Folktandvården i Visby, Slite eller Roma får ovett för att det inte finns tider. Det är inte deras fel. Ansvaret vilar i stället tungt på någon annans axlar. Av alla i regeringen är det kanske socialminister Jakob Forssmed (KD) som ska känna mest eld i baken för hur det är fatt i tandvårds-Sverige. 

Det faktum att över 6 000 gotlänningar saknar en fast tandläkarkontakt fick till och med en riksdagsledamot från Örebro län, Karin Sundin (S), att fråga ansvarigt statsråd och regeringen vad de tänker göra för att säkerställa en god tandhälsa och en god tillgång till tandläkare i hela landet. Socialministern Forssmed svarade förra året att: ”Regionerna ansvarar för tandvårdens kompetensförsörjning och har i den egenskapen möjlighet att skapa förutsättningar för att vara en attraktiv arbetsgivare inom tandvårdsområdet.”  

Sedan det svaret lämnades i riksdagen har en sedan länge pressad situation blivit än värre på Gotland. Gotlänningar med trasiga tänder vittnar om lidande i munnen till följd av tandlossning och tappade plomber. Tandvårdschefen Monica Palmö bekräftar att det blir tyngre tandvård för alla parter. Hon talar om en enorm brist på tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister under obestämd tid. Dystra utsikter alltså. 

Ledsamt är också det där med den utskällda personalen. Ett antal har gått i väggen, enligt Monica Palmö. 
– Anmärkningsvärt tråkigt, säger hon till P4 Gotlands reporter. 

Folktandvården på Gotland har nu infört ett kallelsestopp. Det är så ont om personal att Folktandvården på ön inte kan ta emot vuxna patienter på vanliga undersökningar.  

Jag förstår att inflyttade från huvudstaden till ön tappar hakan vid upptäckten att det inte är självklart att man ens kan ställa sig i kö hos Folktandvården på Gotland. Sju års väntetid för en tid hos Folktandvården känns inte normalt.

Det är svårt att ta in den uppgivenhet en patient med pågående tandlossning känner för den långa uppförsbacken fram till tandläkarstolen. Det ska jämföras med läget i Stockholm där man kan tappa en plomb och få tanden fixad hur akut som helst genom att uppsöka någon av alla tandläkare med drop-in-mottagning. ”Inga långa väntetider och köer”, ”hitta lediga tider direkt” och ”boka din akuttid här på vår hemsida eller kom på vår "drop-in”. Så kan resultatet av en snabb sökning på nätet, efter en tandläkare i Stockholm, se ut. Olika faller ödets lotter beroende på val av bostadsort. 

Jag tänker gasa med tandtråden & fluorsköljningen och dessutom ta det lugnt med ”urkärnade” oliver. Den plombutmanande knäcken till jul kanske jag tar det mer försiktigt med också. Men det är orättvist. För stockholmarna behöver inte tänka lika hårt på att ta det lugnt med julgotterna. 

Ansvariga statsrådet, Jakob Forssmed, har stått i riksdagens talarstol och sagt att han: "Kommer att noga följa frågan om tillgången till tandvårdens personal och frågan om tandvårdens tillgänglighet”. Det måste han absolut göra. För som nu kan vi inte ha det. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.