Tidöpartiernas politik gör Gotland farligare och fattigare

När nämndernas ekonomiska rapporter för andra delåret börjar dyka upp är det ingen rolig läsning.

Tidöpartiernas partiledare från vänster: Johan Pehrson (L), Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD).

Tidöpartiernas partiledare från vänster: Johan Pehrson (L), Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2024-09-18 07:43
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att kommuner och regioner runt om i landet har stora ekonomiska utmaningar är ingen hemlighet. Samtliga regioner har budgeterat med underskott för 2024, och Sveriges kommuner och regioner, SKR, prognostiserar regionernas sammanlagda underskott till över 20 miljarder kronor. 

Region Gotland budgeterade ett underskott på 127 miljoner kronor, men delårsrapporterna visar på ännu större underskott. I första delårsrapporten beräknas nämndernas sammanlagda underskott hamna på 183 miljoner kronor. Och då är det som sagt redan ett underskott på 127 miljoner inlagt i budgeten.

När delårsrapport 2 börjar offentliggöras nämnd för nämnd, ser vi att bland annat hälso- och sjukvårdsnämndens beräknade helårsunderskott ökat med 16 miljoner kronor, från 96 miljoner till 112 miljoner. 

2023 års rekordunderskott för nämnderna på 241 miljoner kronor ser ut att överträffas. Just nu lutar det åt ett sammanlagt underskott för nämnderna på 300 miljoner, om man räknar in det budgeterade underskottet. 

Förra året rusade underskotten dessutom iväg under hösten. Från en prognos på minus 159 miljoner till bokslutets resultat som blev ett minus på 241 miljoner. Nu har det ekonomiska läget stabiliserats sig och de kostnadsökningar som drabbade landet under 2023 har planat ut. Jag ser med andra ord ingen större riska att årets resultat rusar i väg på ett liknande sätt.

Den nationella krisen slår hårt mot landets välfärd och räknar vi in de utmaningar som Gotlands ö-läge medför måste Region Gotland kompenseras av regeringen. Alternativet är att vi får en skola, vård och omsorg som inte ens lever upp till de krav som lagarna kräver.

Utifrån det som hittills släppts ut från regeringen gällande höstbudgeten kommer det ingen kompensation värd namnet. Vi ser i stället hur regeringen minskar de extra statsbidragen till kommuner och regioner, samtidigt som skattesänkningar till de som redan har bra ekonomiska förutsättningar duggar tätt. 

Jag är inte avundsjuk på de gotländska politikerna. Att tvingas ta ansvar för samhällsviktiga verksamheter utan att få de ekonomiska förutsättningarna att klara av det är inget uppdrag jag skulle vilja ha. Det enda de kan hoppas på är ett under, annars väntar ett stålbad som inte kommer lämna någon verksamhet orörd. 

Barn och utbildningsnämnden lär tvingas lägga ner fler skolor än Polhemskolan. 

Socialnämnden lär tvingas minska personalen på våra äldreboenden. 

Hur många vårdavdelningar eller vårdcentraler kommer hälso- och sjukvården tvingas att stänga. 

Man kan också fundera på om räddningstjänsten kommer ha råd att behålla alla öns deltidsbrandkårer och brandvärn?

Politikerna måste även ta sig en funderare kring kulturkostnaderna. Kan vi ha kvar både länsteatern och Gotlandsmusiken? Och kan regionen fortsätta ta egna skattemedel till annan kultur?

Oavsett vad som händer så kommer Gotland att bli fattigare och farligare på grund av regeringens politik.

Bromma

Flygbolaget BRA meddelar att de slutar flyga på Bromma vid årsskiftet. Enligt BRA står bolaget i dag för 90 procent av flygtrafiken på Bromma, så bolagets beslut kan mycket väl vara dödsstöten för Bromma som flygplats. 

I en kommentar skriver Stockholms handelskammares vd Daniella Waldfogel: "Svenskt inrikesflyg har därmed flyttat till Arlanda. Näringslivet ser positivt på detta. Nu behöver regeringen omedelbart se över hur man ska skapa incitament för att fler ska kunna resa till Arlanda".

För Gotlands del innebär detta att inga flyg kommer gå till Bromma efter årsskiftet. Om inget nytt flygbolag tar upp den kastade handsken.

Beskedet kom oväntat men att Brommas framtid var räknad är inte någon nyhet. Jag håller med Daniella Waldfogel att regeringen måste ta tag i de utmaningar som Arlanda står inför när Bromma försvinner. Det är visserligen något som borde ha tagits tag med tidigare, i stället för den konstgjorda andning som politikerna försökt ge Bromma.

Ingen mello

När vi ändå är inne på negativa besked är det väl lika bra att nämna att Gotland inte får stå värd för någon av deltävlingarna i ”hela Sveriges” Melodifestival 2025. Vi kan därmed konstatera att regeringens syn på att hela Sverige ska leva smittat av sig på SVT som arrangerar hela Sveriges, men inte Gotlands, Melodifestival.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.