Allt fler tekniska framsteg görs inom automobilsektorn vad gäller hjälpmedel till föraren. Det kan handla om varnare för mittfält, avancerade backkameror, olika sensorer som varnar eller personalisering av körupplevelsen. Uppkopplade bilar möjliggör funktioner som fjärrdiagnostik och uppdateringar över nätet. Sensorer, kameror och AI-driven mjukvara samarbetar för att navigera vägar med minimal mänsklig inblandning. Vi vänjer oss snabbt vid tekniken och värdesätter den. Ibland utan att reflektera över vad det innebär i förlängningen.
Autopilot är en avancerad version av farthållaren. Den kan ha körfältscentrering och adaptiv farthållare som gör att bilen kan sänka eller öka farten själv. Den mest avancerade autopiloten kan byta fil och navigera på autopilot utan förarens inverkan. Frågan som infinner sig när maskiner själva kör, är vem som egentligen har ansvaret?
I en dom har Hovrätten nyligen slagit fast att när autopiloten är aktiverad utesluter det inte att föraren fortsatt har ansvar för bilens framfart. En man åtalades för vårdslöshet i trafik när han kört in i framförvarande fordon och orsakat en olycka. Han uppgav att han aktiverat bilens autopilot och inte vet varför bilen kolliderade. Han friades först i Tingsrätten som resonerade som så att det inte fanns något som bevisade på vilket sätt mannen väsentligt skulle ha brustit i uppmärksamhet eller gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande. Åklagaren hade inte åberopat någon utredning om vilken hastighet fordonet framfördes i eller vilket avstånd fordonen haft före olyckan.
Hovrätten fann dock att med hänsyn till att föraren inte hunnit bromsa innan fordonen kolliderade, hade fordonen inte tillräckligt avstånd mellan sig. Det åligger föraren att alltid vara beredd att ta över styrningen av bilen och se till att avstånden till andra fordon är tillräcklig. Hovrätten anser att genom att ha autopiloten aktiverad samtidigt som avståndet inte var tillräckligt för att undvika en kollision, har mannen tagit en medveten risk och brustit i sin uppmärksamhet. Han dömdes därför till vårdslöshet i trafik.
Det är ett välkommet ställningstagande. Det personliga ansvaret bör värderas högt i alla situationer, än mer när det handlar om situationer som kan framkalla fara för andra. Det är en bra ordning, människan ska alltid vara den yttersta piloten. Även när det handlar om ”autopiloter” behöver vi en människa redo vid spakarna att ta över styrningen.
För vem är ansvarig när framtida krigsrobotar kopplade till AI autonomt kan ta beslut över liv och död – människors liv och död. Principen om en ansvarig människa bör gälla även här. Vi har alla sett filmerna om när AI tagit över. Det finns nog ingen som tycker det är en bra lösning.