Svensk kultur hotas av Sverigedemokraterna

Litteraturen i våra bibliotek är en del av den svenska kulturen som är hotad av Sverigedemokraterna.

Litteraturen i våra bibliotek är en del av den svenska kulturen som är hotad av Sverigedemokraterna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2019-10-10 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den svenska kulturen påstås vara viktig för Sverigedemokraterna, men frågan är om det stämmer. Är det verkligen den svenska kulturen som partiet värnar? När man läser deras principprogram inser man snabbt att för att kunna få eller för att få behålla svenskt medborgarskap måste man ”passa in” i samhället. Men samma krav, om att passa in, som partiet vill ställa på rätten till medborgarskap gäller inte dem själva i dag.

När det finns en upparbetad kultur eller ett väletablerat regelverk som inte passar SD är det inte längre så viktigt för dem att passa in. Ett tydligt exempel på detta är den kommentar som SD:s ekonomiskpolitiska talesperson, Oskar Sjöstedt, fällde efter sin presentation av SD:s skuggbudget. På frågan om SD tänkte stödja Moderaternas budget och därmed bryta mot riksdagens praxis på ett liknande sätt som förra året, sa Sjöstedt bland annat följande. ”Vi var inte med och skapade praxisen så därför gäller den inte oss.”

Det är med andra ord inte så förvånande att SD vill bryta mot lagar de inte gillar, som i Sölvesborg, eller att personer som bryter mot vett, etikett och ibland även rikets lagar ändå har fortsatt förtroende inom partiorganisationen. Ligger uttalandet eller lagbrottet i riktlinje med något som SD egentligen tycker, så är det okej. Svensk kultur eller svensk lag är inte så viktig för SD, partiet vill istället sträva mot ett samhälle med deras egen syn på vilken kultur som är rätt och vilka lagar vi ska ha. 

Därför känns det bra att SD på Gotland bekräftar att det som nu sker i Sölvesborg är något som SD vill göra även här lokalt. Vi kan med andra ord se framför oss förslag från SD om mindre pengar till kultur, studieförbund och arbetet för allas lika värde. Vi lär få förslag på att minska utbudet av litteratur på våra bibliotek, utifrån en önskelista där böcker på andra språk än svenska och litteratur om allas lika värde finns i topp. Mångfaldsparaden under Almedalsveckan där regionen samarbetar med RFSL kan nog räkna med att bli ifrågasatt, för att inte prata om det fantastiska arbetet med samverkansprojektet Vinternatt som Röda Korset samordnar. 

Det som är oroväckande är den godtycklighet som SD:s politik innebär. Där deras egna tankar kring vad som är bra och vad som är dåligt ska råda. En syn på samhället som starkt bryter mot den svenska kulturen och det svenska samhället vi byggt upp. Ett samhälle som bygger på allas frihet och rättighet att yttra sig politiskt och kulturellt. SD är helt enkelt ett hot mot den svenska kulturen.