Systembolaget kan ännu vara hotat av gårdsförsäljning

Nyligen fick regeringen grönt ljus från EU-kommissionen att införa gårdsförsäljning av alkohol. Men problemen finns kvar.

Trots EU-kommissionens gröna ljus finns det ingen garanti för att gårdsförsäljning av alkohol ryms inom Sveriges undantag, där staten har fått rätt till att ha monopol på alkoholförsäljning.

Trots EU-kommissionens gröna ljus finns det ingen garanti för att gårdsförsäljning av alkohol ryms inom Sveriges undantag, där staten har fått rätt till att ha monopol på alkoholförsäljning.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2025-01-15 08:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under min fackliga tid hände det ofta att arbetsgivare informerade om förändringar som inte togs väl emot av våra medlemmar. Medlemmarna villa att deras fackförbund skulle agera direkt och ”sätta dit” arbetsgivaren, men det enda vi kunde göra var att informera arbetsgivaren om vår syn på saken. Även om den tänkta åtgärden skulle bryta mot både avtal och lag kunde vi inte ”sätta dit” arbetsgivare genom att kräva något skadestånd eller annan form av ersättning. För det hade inte hänt något, ännu.

På ett liknande sätt ska vi behandla det gröna ljus som EU-kommissionen nu gett regeringens förslag om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Om regeringen går vidare med ett lagförslag, vilket de sagt att de ska göra, kan Systembolagets monopol ändå vara i farozonen. 

För det är först när den första centilitern öl, vin eller sprit är såld från någon av landets mindre alkoholtillverkare som ett eventuellt brott mot de regelverk som behandlar EU:s inre marknad. Det är först då som någon annan öl, vin eller sprittillverkare kan anmäla Sverige till EU-domstolen. Och det är först efter en eventuell anmäla som vi får veta om den gårdsförsäljningen som regeringen sagt sig vilja införa verkligen är förenlig med EU:s regelverk.

Ofta hänvisas det till det undantag som Finland har, där deras lokalt tillverkade bär- och fruktviner vilka inte konkurrerar med andra EU-länders viner som får säljas direkt av tillverkaren.

Det undantag som regeringen nu är på väg att införa handlar om alkoholhaltiga drycker som mycket väl kan anses konkurrera med andra EU-länders öl, vin eller sprit.

Trots EU-kommissionens okej spelar alltså regeringen ett högt spel, där det är de mindre tillverkarna av alkohol riskerar att drabbas hårdast. För är det något jag lärt mig under den tid som gårdsförsäljning varit på tapeten så är det att Systembolaget och deras monopol är en stor anledning till att Sverige har så många små bryggerier, destillerier och vingårdar. 

I regelverken kring det statliga alkoholmonopolet står att de som vill sälja alkoholhaltiga drycker i Sverige också måste finnas med i det utbud som Systembolaget erbjuder. Utan monopolet skulle de mindre tillverkarna få det betydligt svårare att komma ut med sina varor.

Jag är ytterst tveksam till om de stora matjättarna skulle sälja mer av de mindre tillverkarnas drycker än vad Systembolaget gör i dag och risken finns att många av de mindre tillverkarna skulle få lägga ner sin verksamhet om statens monopol avvecklades.

De flesta som ivrar för gårdsförsäljning vill nog inte att Systembolaget och statens monopol försvinner och jag tycker ändå att regeringen gått varsamt fram i det förslag som skickade till EU-kommissionen. Även om inte ens det inte särskilt långgående förslag är garanterat grönt ljus. Kraft har lagts på just försäljning i samband med visning, och inte på en storskalig försäljning av alkoholhaltiga drycker. 

Men det finns även krafter som av ideologiska skäl vill avreglera alla monopol inklusive alkoholmonopolet. De bryr sig varken om de mindre alkoholtillverkarna eller folkhälsan, men tar tillfället i akt att påpeka att det förslag som skickade till EU-kommissionen inte går tillräckligt lång.

De är nog de enda som skulle bli skjuta champagnekorkar om den lilla tuvan i form av förslag till gårdsförsäljning skulle stjälpa hela den svenska alkoholpolitiken. För Systembolaget och statens alkoholmonopol kan ännu vara hotat av en eventuell gårdsförsäljning.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.