I en tidigare hemligstämplad underrättelserapport har Polisen skärskådad verksamheterna. Resultatet? Den grova brottsligheten har tagit ett fast grepp om ungdomsvården.
Värst är HVB-hemmen. Där har både ägarna och personalen på hemmen flera dokumenterade kopplingar till kriminella aktörer, narkotika, ekobrott, sanktionsbrott, våldsbrott, vapenbrott och människohandel. Polisen bedömer det också som möjligt att personal hjälper till med gängens rekrytering. Säkerheten är också begränsad, vilket speglas i rymningsstatistiken.
Under 2023 rymde drygt 1 800 barn från HVB-hemmen och något fler än 300 från Sis-hemmen. Ett barn har avvikit så mycket som 23 gånger, och i snitt rymde varje person över två gånger. Den genomsnittliga tiden för rymningarna var 17 dagar, vilket är gott om tid för att utföra nya brott. Av dem som avvek blev 82 barn misstänkta för bland annat vapenbrott, brandattacker, olovlig hantering av explosiva varor och ej fullbordade mord.
För att uppnå så dåliga resultat kan man nästan tro att hemmen har monterat svängdörrar för såväl barn som kriminella. Men det är en del av en större strategi från gängen.
Genom att i praktiken bli en del av statsapparaten erhåller gängen såväl hemlig information som skattepengar, vilket används för att fortsatt främja den illegala verksamheten. Infiltrationen ger även gängen en möjlighet att hålla kontakten med sina fotsoldater och rekrytera nya barn. Det underlättas av att barnen ofta har rätt till både mobiler och, om ingen förhöjd säkerhet råder, oavlyssnade samtal med omvärlden. När gängmedlemmarna utgör personalen får det även antas att kontrollen av telefonsamtalen ibland lämnar övrigt att önska.
Efter tiden i tvångsvården möts alltför många barn av kriminella förhållanden igen. För bara en av tio barn på Sis-hemmen fullföljer behandlingsprogrammen som ska få dem på rätt bana. Det har fått effekten att en majoritet av barnen hamnar i kriminella miljöer efter att de släppts.
Hur kunde det bli såhär? Rapporten konstaterar att myndigheterna brister i kontrollen av HVB-hemmen. I ansökan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, behöver ansökaren bara uppvisa kunskaper i socialtjänstlagen, vara ostraffad och ha en sund ekonomi. Det är lågt ställda krav givet det svåra uppdraget. Ivo har inte ens någon skyldighet att ta kontakt med den eller dem som skickat in ansökan.
De slappa kraven har bevisligen fått ödesdigra effekter. För när barn i de tidiga tonåren lejs för mord måste saft och bulle-inställningen förpassas till historien. Det går inte att blint lita på andra människors goda uppsåt, och inte heller barnens vilja till bättring.
På ren svenska betyder det strikta kontroller av dem som bedriver behandling av kriminellt aktiva barn, och även ungdomsfängelser för de värsta förbrytarna med hög rymningsrisk. Något annat vore ett svek mot både barnen och samhället.