Stryk regionens mĂ„l för ekomat –för miljöns skull

Socialdemokraterna vill göra Region Gotlands redan dÄliga mÄl för andelen ekologisk mat Ànnu sÀmre.

Gotland bör göra som mÄnga andra kommuner och regioner, och minska sina inköp av ekologisk mat.

Gotland bör göra som mÄnga andra kommuner och regioner, och minska sina inköp av ekologisk mat.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Ledare2022-06-23 05:20
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Region Gotland har som mÄl att öka andelen ekologisk mat i sina inköp men saknar konkret siffra. Socialdemokraterna har dÀrför lagt fram förslag om hÄrdare skrivning och ett konkret mÄl om att 60 procent av inköpen ska vara ekologiskt. Som tur Àr fick förslaget inte gehör.

Regionens ambitioner att öka ekoandelen Àr dÄlig nog och behöver definitivt inte förvÀrras i enlighet med Socialdemokraternas förslag. Dels för att lÀgga pengar pÄ dyrare ekologisk mat Àr slöseri med skattepengar, dels för att ekologiskt Àr sÀmre för miljön Àn konventionellt. Socialdemokraternas förslag innebÀr alltsÄ att betala med skattepengar för att öka miljöbelastningen jÀmfört med att köpa konventionellt odlad mat.

Ekologiskt lantbruk har till exempel ett mycket större lÀckage av nÀringsÀmnen Àn vad konventionellt har. UngefÀr fyra gÄnger sÄ mycket per producerad enhet. Ekologiskt ger dessutom en sÀmre kolinlagring, utarmar jordarna och ger lÀgre skörd. De resultat som visat pÄ annat har ofta riggats till ekologiskts fördel genom att jÀmföra olika odlingssystem. NÀr samma system jÀmförs förlorar eko genomgÄende.

Den biologiska mĂ„ngfald som lyfts fram som en av det ekologiska jordbrukets styrkor beror pĂ„ omgivande landskap samt sĂ€mre möjligheter att bekĂ€mpa ogrĂ€s och skadegörare, inte en medveten strategi ty ingen odlar avsiktligt ogrĂ€s. Den mĂ„ngfald som hyllas Ă€r alltsĂ„ som att jubla över hög biologisk mĂ„ngfald i nedersta lĂ„dan i kylen. Den Ă€r ett misstag och inget efterstrĂ€vansvĂ€rt. Ett vĂ€lskött ekologiskt fĂ€lt Ă€r en minst lika grön öken som ett konventionellt sĂ„dant. 

PÄ systemnivÄ minskar till och med ekologiskt lantbruk den viktiga och vÀrdefulla biologiska mÄngfalden pÄ grund av sitt slöseri med mark och resurser. I stort sett alla allmÀngiltiga sanningar om ekologiskt lantbruks förtrÀfflighet Àr fel, och beror pÄ att konceptet pÄ grund av stelbenta regler och politisering blivit frÄnÄkt av konventionellt. MÄlet om en viss andel ekologiskt borde sÄledes strykas helt. Definitivt inte ökas.

De lÀgre skördarna ekologiskt levererar Àr dÀrtill just nu ett stort sÀkerhets- och geopolitiskt problem. Rysslands krig mot Ukraina har minskat utbudet av mat, och dÄ duger det inte att vi i vÀst med ogenomtÀnkt godhetsposerande minskar livsmedelsproduktionen. Det ska medges att det i denna diskussion lyfts fram att ekologiskt som inte anvÀnder mineralgödsel skulle minska vÄrt beroende av Ryssland. Detta Àr dock ett grovt felaktigt antagande dÄ ekologiskt Àr helt beroende av inflöde av nÀring frÄn konventionellt.

MĂ€nniskor ska givetvis fĂ„ Ă€ta, dricka och producera vad de vill. Den kan dock aldrig vara politikernas uppgift att nĂ€r det finns sĂ„ mycket vetenskap och empiri som visar att ekologiska produkter Ă€r sĂ€mre för miljön, Ă€ndĂ„ lĂ€gga skattepengar pĂ„ att köpa dessa. Om nu politikerna anser att regionen har sĂ„ mycket pengar, köp gotlĂ€ndskt istĂ€llet. 

GA

Detta Àr en ledare frÄn Gotlands Allehanda, som Àr oberoende moderat.