Men skolan finns dÀr i bakgrunden. MÄnga skolor fungerar bra. Men samtidigt pekar mer och mer data pÄ att den svenska skolan som helhet Àr i sÀmre skick Àn vad som framkommer i det offentliga samtalet. Den negativa utvecklingen av ungas kunskaper Àr inte bruten.
Förra veckan kom siffror om hur det gÄr för elever i Ärskurs 6. Det visade sig att en av fyra sjÀtteklassare lÀmnar mellanstadiet med underkÀnt i ett eller flera Àmnen. Trenden Àr negativ. Andelen som fÄr godkÀnt i alla Àmnen har sedan Är 2015 sjunkit frÄn 80 till 73 procent. Det Àr förstÄs ett stort problem att elever hamnar efter redan dÄ de Àr 12-13 Är.
Ofta beror underkÀnda betyg sÄ tidigt under skolgÄngen pÄ hög frÄnvaro. Och frÄnvaron i svensk skola Àr generellt hög. Sista terminen före pandemin, hösten 2019, var fler Àn 150 000 grundskoleelever borta frÄn skolan mer Àn 15 procent av skoldagarna.
Den höga frÄnvaron i svensk skola handlar inte bara om skolk utan ocksÄ om att elever hÄlls hemma frÄn skolan av sina förÀldrar. LÄnga semestrar i utlandet har blivit ett relativt vanligt fenomen. Det medför i stort sett aldrig nÄgra konsekvenser för förÀldrarna. DÀremot pÄverkas barnens framtid. Internationell forskning pekar pÄ att barns utveckling i skolan hÀmmas redan vid frÄnvaro pÄ upp till tio procent av terminen.
Ett annat mÄtt pÄ skolan Àr elevernas lÀskunnighet och lÀsvanor. I Sverige har den fallit markant. Sedan millennieskiftet har andelen pojkar som aldrig lÀser pÄ fritiden ökat frÄn 48 till 65 procent och andelen flickor frÄn 27 till 49 procent. Sammanlagt Àr det mer Àn varannan svensk skolelev som aldrig lÀser böcker. Experter varnar för en generation som har svÄrt för att lÀsa och förstÄ text.
Avslöjandena kring de svenska Pisa-resultaten visar att den rödgröna regeringen med ansvarig minister Anna Ekström har misslyckats med att vÀnda skolans resultat. En vaken opposition bör göra skolan till en frÄga i valrörelsen. Inte formen för hur skolor ska drivas, utan om vad skolan ska göra, vilka regler som ska gÀlla och om hur skolplikten Äter ska kunna vÀrnas. SkolfrÄgan Àr Socialdemokraternas dÄliga samvete.
Moderaterna Àr det stora oppositionspartiet och dÀrför var det mÄnga som var förvÄnade nÀr skolan inte ens var ett eget omrÄde nÀr M nyligen hade arbetsstÀmma i Helsingborg. Partiets skolpolitiska talesperson Kristina Axén Olin tvingades hÀnvisa till kommande interna samtal efter jul. Det Àr sÄ dags dÄ valÄret redan börjat. Moderaterna borde ha haft en egen skolpolitik klar redan.
Skolan kan inte ensam lösa problemen med till exempel brottslighet eller lÄngtidsarbetslöshet, men den kan göra problemen avsevÀrt mindre genom att erbjuda ungdomar andra möjligheter. Bra skolpolitik efterfrÄgas inte minst av polisen som brottsförebyggande ÄtgÀrd. Skolan Àr ocksÄ ett av fÄ integrationsverktyg samhÀllet besitter. Skolan mÄste in i valrörelsen 2022.