Frågan väcks då och då när det blir uppenbart att många inte har koll på det mest fundamentala i vårt samhällsbygge. Frågan är känslig och det gäller att väga sina ord på guldvåg för att inte bli missförstådd. Man vinner inte mycket på att få folk att känna sig klappade på huvudet av en besserwisser/pk-person eller vad man nu vill kalla en sån som jag.
Det är inte heller det som är min poäng.
Men frågan behöver upp på bordet. För det är ett demokratiproblem att så många har så dålig koll. Man blir ett lätt offer för populister som ägnar sina dagar åt att sprida misstroende mot de demokratiska institutionerna för att sedan erbjuda sina lösningar på problem som inte finns men som lätt skapar höga känslosvall.
Det handlar inte om att alla ska ha en högre utbildning. Verkligen inte. Det handlar om att ha hyfsad koll på omvärlden och nutiden. Oftast handlar okunskapen om politikers vandel och förtroende. För varje sverigedemokrat som avslöjas med rasism så påstås det att "så är det i alla partier men det är bara SD det skrivs om och det är bara SD som utesluter sina rasister".
Som ett exempel.
Det har aldrig varit enklare att tillskansa sig kunskap än i dag. Allt du behöver är en uppkoppling och framför allt ett källkritiskt angreppssätt. Det går som bekant lika lätt hitta stöd för myter och konspirationsteorier som för det som är sant.
Fakta är inte alternativa, de är absoluta. Det var inte "bättre förr" när det bara fanns en kanal för nyheter. Att ha olika ingångar och perspektiv på det som är sant är viktigt. Obekväma åsikter ska inte förbjudas, de ska bemötas och brytas i ett öppet samtal. Om samtalen förs i parallella världar vet vi vad som händer. Mångfald är alltid att föredra.
I en mycket omdebatterad krönika i Expressen skrev Marie Söderqvist Tralau efter 2006 chockat om en uppgift i vallokalsundersökningen som visade att över hälften av dem som röstade inte visste vilka partier som då styrde landet. Mer än hälften.
"Allvarligt talat: ska vi ha allmän rösträtt? Jag vill inte att människor som inte vet vad de röstar på ska bestämma vem som ska styra landet. Borde inte minimikravet på den som tillåts gå och lägga sin röst på regeringen vara att vederbörande faktiskt vet vem som styr landet?"
Hon utvecklar sedan resonemanget och funderar om det kan vara folkets protest mot makten, att man visar sitt missnöje genom att inte bry sig. En tankegång som knappast har mindre bäring i dag.
Det gör ju inte problemet mindre. Men jämlikheten är total, den som inte bryr sig om hur landet styrs och hämtar sin information från de som vill nedmontera tilltron till demokratin, hens röst väger lika tungt som den som är påläst och intresserad.
Så svaret på frågan i rubriken blir trots allt ett nej. Däremot behöver bristen på allmänbildning tas på större allvar.