Ännu har jag inte ens övervägt att skaffa någon elbil. Det beror inte på att jag ställer mig avvisande till en sådan, utan på grund av ett mycket grundläggande praktiskt skäl. Ännu så länge har jag ingenstans att ladda den. Den dag min p-plats har ett eluttag kan saken hamna i ett annat läge. En av fördelen för elbilarna är att det har väldigt mycket färre rörliga delar än bilar med motorer som bränner bränsle.
Jag är i och för sig ändå fortfarande inte övertygad om att det är elbilen som är den bästa lösningen för en framtida postfossil marknad för personliga transporter. Men i nuläget har ju elbilen ett, delvis politiskt skapat, övertag gentemot andra möjliga framdrivningssätt.
Om det blir elbilen som ska dominera framtiden, så ställer det krav på samhällsplaneringen. Bland annat behövs det ju hemnära parkeringsplatser där dessa elbilar kan laddas. Då behövs det snarast fler parkeringsplatser än i dag.
Tyvärr är det så att kommunerna tenderar att ställa allt lägre krav på hur många parkeringsplatser det ska finnas i anslutning till och vikta för nya bostadsområden. Trots att privatbilismen inte visar några tecken på att avta, så tycks politiken planera för bostadsområden där det är många som väljer att inte ha någon bil.
Anders Ydstedt, KAK, skriver om de problem man håller på att skapa i en debattartikel i tidningen NyTeknik:
"Enligt en ny Skop-undersökning gjord på uppdrag av KAK ser en stor majoritet av svenskarna (64 procent) det som helt nödvändigt med en egen parkeringsplats med möjlighet att ladda om de skulle köpa en elbil."
Ändå har en statlig utredning nyligen föreslagit att kommunerna ska kunna släppa fram bostadsbyggen med ÄNNU färre p-platser än vad som redan är möjligt. Lita på att det är många som kommer att ta chansen att skapa bostadsområden för de bilförsakande medborgare som inte existerar. Därigenom kommer man att bygga in problem som hade kunnat undvikas.
Om man nu är så övertygade om att det är eldrift som är framtiden för privatbilismen så måste samhället planeras därefter, så att bilarna kan laddas när de ändå står parkerade över natten. Det är dessutom positivt, både för bilägaren och batterierna, att kunna ladda under längre tid när elen är billig, istället för att snabbladda dagtid på ett sätt som minskar batteriernas livstid. Det minskar också belastningen på elnätet.