Finansieringen av bygget kunde kopplas till Rosatom – ryska statens företag för kärnkrafts- och kärnvapenproduktion (VLT 19/5). Nu vill stadsledningen, efter ett initiativ av Moderaterna, tvångsinlösa fastigheten med hänvisning till hot mot rikets säkerhet. Förutom den suspekta finansieringen, är det främst kyrkans närhet till känsliga anläggningar som är bakgrunden till oro, samt att kyrkan kan användas för främmande makts underrättelsetjänst.
”Fastigheten används eller kan användas för underrättelseverksamhet kopplad till främmande makt”, skriver stadsledningskontoret. Om kommunen går vidare med ärendet och gör en utredning av frågan, åligger det sedan regeringen att ta det slutliga beslutet om expropriering.
Eftersom ett beslut om tvångsinlösen av egendom i utländsk ägo onekligen kan få betydande säkerhetspolitiska följder är det viktigt att det går rätt till. Det är med det i åtanke som Västerås Stad vill anlita juridisk expertis i frågan. Det är klokt, även om en reaktion från ryska staten på en tvångsinlösen snarare är ett kvitto på att Säpo nog har fog för sin varning. Och det hade onekligen varit mycket klokare om kommunen hade lyssnat på Säpo från början.
Vi har inte råd att vara naiva i dessa frågor som har betydelse för rikets säkerhet. Kanske behövs mer tvingande regler vad gäller Säpos varningar? Det behövs onekligen regler för utländska förvärv av fast egendom.
Under lång tid fanns det i Sverige lagstiftning som begränsade utländska förvärv av fast egendom, tomträtt och bostadsarrende. Regleringen hade som syfte att värna svenska försvars- och säkerhetsintressen. I Finland fanns liknande lagstiftning. Båda länders regleringar inom området upphävdes när länderna blev medlemmar i EU. I Finland återinfördes tillståndsplikten för några år sedan, medan vi inte har några begränsningar i Sverige i dag. Det är därför välkommet att utredningen om skärpt kontroll av utländska fastighetsförvärv (SOU 2024:84) presenterat sina slutsatser och att remissrundan precis är avklarad.
Utredningen vill se krav på förvärvstillstånd vid vissa överlåtelser och upplåtelser av fast egendom. Tillståndsplikten är tänkt utformas för att möjliggöra granskning av förvärv som typiskt sett är de mest riskfyllda ur ett totalförsvarsperspektiv. Eftersom det inte går – eller är önskvärt – att i lag ange vilken fast egendom som är skyddsvärd omfattas samtliga fastigheter i Sverige. Det är viktigt att inte peka ut egendom som ingår, eftersom det kan leda till att känsliga förhållanden som omfattas av sekretess röjs.
Att Västerås Stad fick sig en dyrköpt läxa kan åtminstone användas som exempel på hur det kanske inte ska gå till när främmande makt vill etablera sig i närheten av ett skyddsvärt objekt. Insikten att inte alla grannar har fredliga intentioner är ett välkommet uppvaknade från statligt håll. Vilka andra fastigheter borde staten se över?