Geab-försäljning får inte finansiera lättsinne

Det kan finnas skäl att sälja regionens minoritetspost. Men pengarna måste hanteras ansvarsfullt.

Dags att Region Gotland drar  ut sladden?

Dags att Region Gotland drar ut sladden?

Foto: Malin Stenström

Ledare2025-04-04 11:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Region Gotland äger 25 procent av Geab. Minoritetsägare i ett bolag där statliga Vattenfall är en huvudägare som gör som den vill.

Det är relevant att fråga sig vad det ska vara bra för, att Region stannar kvar som ägare i bolaget. I praktiken blir ju regionen något av en maktlös gisslan och en insides åskådare medan Vattenfall styr. Det är ju inte som att regionen har kunnat använda sitt ägande i Geab exempelvis för att skydda medborgarna mot det pågående nätavgiftsrallyt.

Så det är både begripligt och motiverat att regiondirektören Stefan Hollmark nu fått i uppdrag av regionstyrelsens att utreda frågan om försäljning. Jag anar hur utredningen kommer att sluta, innan den ens är påbörjad. Även om regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) naturligtvis är angelägen om att framhålla att det är en öppen fråga utan färdiga svar.

Svaret är möjligen inte färdigt. Men regionens ekonomi är vad den är, och25 procent av Geab borde vara en stor påse pengar.

Att sälja minoritetsposten i Geab vore ett rimligare sätt att kapitalisera tillgångar än exempelvis när Region Gotland sålde äldreboenden där man själv bedrev verksamhet. Regionen gjorde sig själv till hyresgäst för att kortsiktigt förbättra sin ekonomiska ställning. Men långsiktigt så inser väl var och en som äger sitt eget hem, att det inte är någon god affär att gå från att äga till att hyra.

Någon sådan baksida finns inte med en Geab-försäljning. Det man möjligen går miste om är den avkastning som bolagets huvudägare anser är påkallad. Att äga 25 procent av Geab ger ingen verklig makt.

Men man kan naturligtvis inte sälja regionens andel av Geab om inte Vattenfall är berett att betala 25 procent av vad bolaget borde vara värt. Jag vet inte hur det ser ut med betalningsviljan. Å ena sidan gör Vattenfall som Vattenfall vill redan nu, när man äger 75 procent. Å andra sedan föredrar majoritetsägare ofta att köpa ut minoritetsägare. Å tredje sidan har väl Region Gotland inte varit någon speciellt besvärlig minoritetsägare, den sort som en huvudägare gärna slipper.

Om Vattenfall är berett att betala bra är något som vi nu bara kan  spekulera kring.

Det finns dock en aspekt som är ännu viktigare för en eventuell försäljning av Geab. Om syftet med försäljningen blir att delfinansiera Region Gotlands löpande verksamhet och tillfälligt förbättra resultatet så vore det en verkligt dålig idé. Likaså om man använder pengarna för att finansiera icke nödvändiga och utgiftsdrivande projekt, som en ishall till exempel. Då möjliggör Geab-försäljningen bara fortsatt ekonomiskt lättsinne och Gotlands ekonomiska ställning blir långsiktigt än mer ohållbar än den är i dag.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.