Under onsdagen informerade Gotlands Folkhögskolas rektor Thomas Nilsson de anställda om vilka följder de tuffa besparingskraven kommer att få. Något som P4 Gotland var först att rapportera om. Det handlar om nio tjänster som ska bort samtidigt som ett antal utbildningar läggs ner. Bland annat normbrytande och viktiga utbildningar som Ella pop och rock i Fårösund och Livskraft i Hemse.
Sparbetinget som Folkhögskolan fått bör synas grundligt i sömmarna utifrån regionens ekonomiska verklighet. Det finns egentligen inga behov av att spara 3,5 miljoner när det budgeterade överskottet är 120 miljoner. Speciellt när besparingen får så extrema följder.
Som jag tidigare skrivit fanns det i våras en samsyn mellan de politiska partierna att regionens ekonomi inte gick ihop. Medan den rödgrönrosa oppositionen ville tillföra medel genom en skattehöjning på 75 öre (ca 75 miljoner per år) röstade den borgerliga minoriteten med stöd av Sverigedemokraterna igenom ett treårigt sparpaket på 220 miljoner kronor.
Men efter budgetbeslutet har regionen genom riksdagsbeslut först fått ett tillskott på omkring 90 miljoner kronor årligen genom förändringen av det kommunala utjämningssystemet. I november när regionfullmäktige skulle justera budgeten fanns de 90 miljonerna inräknade och den rödgrönrosa oppositionen ansåg att pengarna nu skulle användas i verksamheterna istället för att göra stora besparingar, men återigen valde SD att stötta den borgerliga minoriteten och de 90 miljonerna lades istället som ett stort överskott.
Nu har en den överbudspolitik som drabbat riksdagens partier lett till att Region Gotland troligen kommer att få ett tillskott på ytterligare 42 miljoner kronor av de så kallade välfärdsmiljarderna. Pengar som Gotlands Folkblad hävdar borde gå till välfärden, men där den styrande borgerliga minoriteten varken sagt bu eller bä om hur de tänker.
Nu kan de borgerliga få hjälp på traven då Socialdemokraterna på Gotland i går kväll informerade om vad de vill att pengarna går till.
S vill satsa tio miljoner under tre år på primärvården (vårdcentralerna) och prioritera ytterligare en ambulans. Folkhögskolan och Komvux får dela på sex miljoner kronor vilket borde göra att de åtgärder som rektorn för Folkan redogjorde för i går kan dras tillbaka så både Ella och Livskraft får vara kvar. Äldreomsorgen ska få ett välbehövligt arbetsmiljölyft, en satsning på tio miljoner per år i tre år. Socialdemokraterna vill med åtta miljoner säkra upp att barngrupperna i förskolan inte blir större. Skolan får också pengar i det förslag som S lägger fram, genom fem miljoner per år till elevhälsan. Dessutom kommer de prisbelönade fritidsbankerna att få de resurser som krävs för att dem ska vara kvar.
Nu har Eva Nypelius (C) och hennes kamrater i styret alla möjligheter i världen att haka på Socialdemokraterna och deras förslag och samtidigt visa att intresset för att söka samarbete och breda överenskommelser inte bara är tomma ord.