S och SD borde vilja värna akademins frihet på riktigt

Regeringen vill att en särskild utredare ska analysera och föreslå ändringar för att stärka forskares och lärares akademiska frihet i Sverige. Men i utbildningsutskottet visar S och SD oroväckande tendenser på att inte vilja stå upp för akademins frihet.

Ingången till aulan i Universitetshuset i Uppsala. ”Förhoppningsvis gör S inte gemensam sak med SD i frågor om akademisk frihet” skriver Elin Larsson och tycker att det är bekymmersamt att partierna tillsammans kan stoppa viktig utredning.

Ingången till aulan i Universitetshuset i Uppsala. ”Förhoppningsvis gör S inte gemensam sak med SD i frågor om akademisk frihet” skriver Elin Larsson och tycker att det är bekymmersamt att partierna tillsammans kan stoppa viktig utredning.

Foto: FREDRIK PERSSON

Ledare2025-05-19 07:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Akademisk frihet är en grundläggande förutsättning för att Sverige ska ha såväl utbildning och forskning i världsklass som för ett öppet debattklimat. Runt om i världen försämras den akademiska friheten, inte minst i USA där situationen är alarmerande. Även i Sverige har klimatet hårdnat och enligt en undersökning genomförd av Sveriges universitetslärare och forskare (SULF) uppger fyra av tio universitetsanställda att de blivit utsatta för hot eller trakasserier. Lärare och forskares individuella akademiska frihet måste värnas och säkerställas.
 
Det är därför bra att regeringen vill tillsätta en utredning om akademisk frihet. Utredningen ska bland annat ta ställning till om, och i så fall hur, stödet till forskare och lärare i frågor som gäller deras akademiska frihet kan stärkas men också analysera om nuvarande regelverk är ändamålsenligt för att skydda forskares och lärares individuella akademiska frihet vid svenska universitet och högskolor. 

Utredningen ska också se över om det behövs en annan associationsform som kan stärka den fria akademin och lärosätenas autonomi. Idag är alla svenska universitet utom tre förvaltningsmyndigheter och lyder under staten. Detta kanske inte är problematiskt idag men med tanke på att klimatet hårdnar och det går att se reella exempel från andra länder hur man försöker styra universiteten finns det all anledning att förutsättningslöst se över vilken form universiteten ska verka i. Uppdraget ska slutredovisas i juni 2026 men har redan stött på patrull.
 
Socialdemokraterna har i utbildningsutskottet lämnat en reservation mot den planerade utredningen. Partiet vill att universiteten fortsatt ska vara förvaltningsmyndigheter under staten. Enligt uppgifter ska Sverigedemokraterna därefter ha anslutit sig till Socialdemokraternas linje, något som är djupt bekymmersamt då de tillsammans har majoritet i riksdagen och därmed ensamma kan stoppa utredningen.
 
S motiverar detta med att man anser att den fria akademin är mer skyddad om den ägs av det offentliga. Det går helt i linje med socialdemokratins vurmande för den stora staten men nya tider kräver att man vågar ifrågasätta sina gamla sanningar. S borde också akta sig för att försöka göra gemensam sak med SD, eftersom partiet tidigare bland annat gått ut och krävt att man ska dra in statsbidrag till universitet som bedriver ”vänsterideologi”. Så länge staten finansierar högre utbildning tycker SD också att det är rimligt att politikerna ställer krav på universitet och högskolor.
 
Det finns ingen självklarhet att de svenska lärosätena ska vara en statlig förvaltningsmyndighet. Det har aldrig fattats ett principiellt politiskt beslut om det utan detta har blivit följden av automatiserade och icke övervägda politiska beslut i samband med införandet av nuvarande regeringsform. 

Sannolikheten att Sverige får en egen Trump kanske inte känns hög men just därför finns det inga anledningar att motsätta sig en förutsättningslös utredning. Akademins riktiga frihet är viktigare än politikers vurmande för staten som den påstådda omsorgen för akademin.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.