Att lova guld och gröna skogar till olika grupper hör till en valrörelse. Det är ofta utspel som saknar verklighetsförankring och som resulterar i brutna vallöften, inte sällan ackompanjerade med undanflykter om varför det som föreslogs inte går att genomföra. Det är genom den luppen som Socialdemokraternas utspel om pensionerna bör granskas. Reformplanerna, som får skarp kritik av experter, beskrivs som otydliga, dyra och ett oroväckande avsteg från principen om att det ska löna sig att jobba.
Det var under sitt första maj-tal som partiledaren Magdalena Andersson (S) presenterade förslaget som inkluderar möjlighet att gå ner i arbetstid utan lägre pension vid tunga jobb och höjd pension efter 40 års arbete. Förslaget väcker frågor om vad som menas med tungt arbete och hur de 40 åren ska räknas. Men den tyngsta kritiken handlar om att förslaget frångår gällande principer i pensionen.
Grunden i dagens pensionssystem bygger på livsinkomstprincipen. Vilket innebär att den allmänna pensionens storlek ska bestämmas utifrån det du har tjänat under ditt yrkesliv, och därmed de avgifter som du har betalat in. Det är en bra princip.
Det är lätt att tro att pensionen känns långt bort för yrkesarbetande i början av karriären, men i verkligheten oroar sig 65 procent av unga vuxna för att pensionen inte kommer att räcka, och tre av fem oroar sig över att inte orka ända fram till pensionen. Kanske inte så underligt när riktåldern för dem nu är 70 år.
Därför är det viktigt att det finns en stabilitet och att det går att planera långsiktigt inför sin pension. För om reglerna ändras hela tiden skapas otrygghet och ovisshet om sin egen framtida situation. Kommer min pension att räcka? Behöver jag spara privat? Vissa livsval kan komma att påverkas av den trodda framtida pensionen på samma sätt som pensionen kan påverkas av vissa livsval. Att upptäcka när man har något eller några år kvar till pensionen att reglerna ändrats och den inte alls kommer att se ut som man trott är inget mindre än ett svek från samhällets sida.
Mycket tyder på att framtida generationers pension kanske inte alls blir hållbar. Vi lever allt längre och födslotalen sjunker, samtidigt ser vi trender som påverkar pensionerna såsom ökad rörlighet på arbetsmarknaden och önskemål om kortade arbetsveckor.
Det är viktigt att det allmänna pensionssystemet bygger på långsiktiga och tydliga försäkringsprinciper eftersom det ska vara, och måste uppfattas, som förutsägbart och trovärdigt. Vissa samhällsfrågor, som pensionssystemet, är för viktiga för att bli klickraketer i en valrörelse. Här behövs långsiktighet och breda överenskommelser över parti- och blockgränserna.
Under tiden partierna sansar sig och sätter sig ned i pensionsgruppen för att arbeta fram en långsiktig överenskommelse, är det ett bra tips för alla att börja spara privat redan i dag, oavsett hur lång tid det är kvar till pensionen.