För nu rätt många år sedan var det spinndoktorer som var det vinnande konceptet för politiker och politiska partier. Det var spinndoktorerna som styrde hur partiernas politik skulle paketeras och som blev i alla fall Moderaterna kungamakare.
Det mest framträdande exemplet är Fredrik Reinfeldts nya moderater som paketerade om Moderaternas gamla politik till något väljarna ville ha. Försämrandet av trygghetsförsäkringar som a-kassa och sjukförsäkring paketerades om tillsammans med stora skattesänkningar och presenterades som delar av den mycket viktiga arbetslinjen medan sjuka, arbetslösa och andra som stod utan egen försörjning hamnade plötsligt i utanförskapet.
Det gick så längt att den som var sjuk under en kortare tid för exempelvis ett benbrott räknades som en i utanförskapet. Oavsett hur mycket personen jobbat både före och efter sjukskrivningen. Samma med de som använt sig av föräldraförsäkringen.
Meningen var att paketera den gamla vanliga moderatpolitiken på ett sätt som blev attraktivt och med facit i hand lyckades nya Moderaterna mycket väl med den saken.
De först ut och vann med det nya arbetssättet två val i rad vilket är borgerlighetens hittills bästa politiska period. Samtidigt blev Per Schlingmann den fösta och största av de svenska spinndoktorerna.
Nu har smarta telefoner och utvecklingen av sociala medier visat sig vara ett bra verktyg för att vinna röster. Sverigedemokraterna var först med att satsa på exempelvis Facebook, och har ännu en ledning i det racet.
Hur effektiva har inte deras trollkonton varit genom åren, och ingen vet om partiet fortsätter trots Kalla Faktas avslöjande. De som förstått de algoritmer som styr de sociala plattformarna har också kunnat vinna röster.
Partier kan vinna val genom att synas mest på de sociala plattformarna. I USA har Donald Trump har under sin presidentkampanj fått ett stort stöd av Elon Musk som äger bland annat plattformen X, fd Twitter. Musk har i gentjänst fått en mycket högt uppsatt post inom Trumps administration efter det att han tillträdde som president.
Nu har Musk gått vidare och satsar på partier i andra länder. I Tyskland har han under uppmärksammade former tagit ställning för det högerextrema partiet AfD. Ett parti som till och med det franska nationalistiska partiet med Marine Le Pen i spetsen valt att avsluta samarbetet med i EU-parlamentet på grund av AfD:s extrema åsikter.
I USA så är det till skillnad från i Sverige olagligt att ge anonyma bidrag till politiker och politiska partier. Därför vet vi nu att även att flera andra techjättar, bland annat Meta, som äger bland annat Facebook och Instagram, och Google, som äger You Tube, skänkt stora summor till Trumps installation.
Även Trumps vändning i frågan om kinesiska TikTok där Trump inte längre kräver att TikTok måste vara helägt av ett amerikanskt bolag utan att det räcker med att det kinesiska bolaget säljer hälften till ett bolag i USA, är intressant ur detta perspektiv. Med techjättarnas stöd blir det svårt för någon annan att synas under Trumps nya period som USA:s president.
Risken är numera uppenbar att Techjättarna gynnar de politiska partierna som är beredda att betala mest för den tjänsten. Oavsett om det är med rena pengar eller genom löften om fördelaktig politik. Det som Musk gör i Tyskland sker hittills inför öppenridå, men vad händer om det börjar hända saker i det dolda. Hur ska vi vanliga väljare då förstå om vi blir manipulerade av techjättarna?
Särskilt här i Sverige där det är fritt fram för vem som helst att helt anonymt stödja politiker och politiska partier med stora summor via bulvaner eller stiftelser.
Användandet av spinndoktorer blev en succé för Alliansen, kommer techföretagen att bli de nya kungamakarna och ge valsegern till de partier som lyckas att få deras stöd.