Region Gotlands kostnader för hyrsjuksköterskor fördubblades under 2022 jämfört med 2021. Även övriga landet ser liknande problem även om de varierar beroende på region.
Samtidigt söker region Gotland 60 behöriga lärare inför nästa läsår något de med största sannolikhet inte lyckas med. Något som i sig inte är något problem så länge det finns obehöriga lärare som gör jobbet lika bra men som saknar någon lite kompetens för att kunna anses behörig.
Under förra sommaren blev kompetensbristen inom äldreomsorgen akut och flera privata hemtjänstföretag valde att lägga ner sin hemtjänst.
Gotland brottas med samma problem som övriga landet gällande behovet av personal till välfärdsyrken inom skola, vård och omsorg. Men Gotland brottas också med egna problem såsom bostadsbrist och de utmaningar som finns med Gotland som besöksort.
Bostadsbristen gör att personer som vill flytta hit inte kan flytta hit. Speciellt de som inte har råd att köpa de bostäder som läggs ut till försäljning. Den lön som undersköterskor och förskollärare har räcker inte långt när en bostad på Gotland ska betalas. Men även läkare tänker nog en gång extra innan de tar steget och flyttar till ön.
Att antalet personer som vistas på Gotland ökar stort under sommarmånaderna är också ett problem. Det innebär att vård och omsorg behöver förstärkas, samtidigt som ordinarie personal ska ha sin sommarsemester. Bostadsbrist och högt tryck på de bostäder som hyrs ut under turistsäsongen innebär en utmaning för de som tänkt sig sommarjobba på ön.
De här utmaningarna måste regionen svara på annars blir det stora problem. Det skulle vara bra om regionen hittar unika lösningar på utmaningarna och inte bara följer efter andra kommuner och regioner. Då hamnar man på efterkälken.
Exempelvis är det bra att hälso- och sjukvårdsnämnden besluta om listningstak för läkare, men frågan är hur många andra regioner som hunnit före.
Höjda löner och fler kollegor är självklara åtgärder, men de kostar pengar vilket är ett problem i dessa tider. Visst, med bättre villkor ökar intresset för en fast anställning, men satsningen på löner och fler kollegor måste bekostas innan eventuella besparingar kan räknas in.
Bostadsbristen jobbar regionen för fullt med, men den byggs inte bort i en handvändning. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har en egen bostadsförmedling och tillgång till bostäder för tillfälligt anställda. Över sommaren rekvireras fler bostäder för att kunna täcka mer av behovet.
Behoven för att lösa bostadsbristen under sommaren ökar och nu har fler verksamheter liknande behov. Dessutom skulle en lösning för nyrekryteringar finnas på plats helst i går. Regionen behöver helt enkelt skaffa egna bostadshus där de kan inkvartera de som får jobb, men inte hittar någon bostad. Lösningen ska vara tillfällig och en gräns på maximalt två år känns vettig.
Men allt är inte svart. Det finns orsaker till att Gotland är ett välbesökt resmål. Samma orsaker lockar även hit personal till regionens viktiga verksamheter. Men varken Ringmuren, kulturen, lugnet, restaurangerna eller allt annat kan övervinna dåliga villkor på jobbet.
Då det flesta åtgärderna jag nämnt kostar pengar behöver regionen även hitta billiga lösningar. Nya scheman som personalen fått stort inflytande över är en billig lösning. Personalens önskemål är alltid väl värda att ta hänsyn till, vilket inte alltid görs. En verksamhet där personalen har stort inflytande över skapar alltid bra förutsättningar för rekrytering.
Oavsett hur regionen tar sig an de utmaningar de står inför är det bråttom att lösa de stora personalutmaningar som välfärden står inför.