Det var inför sommaren 2022 som det dök upp stängsel vid Kallis i Visby. Och innanför stängslet fanns tämligen oattraktiva högar av råmaterial för bygge. Anläggningsarbeten påbörjades. Det skulle bli tillfällig restaurang. En sommarrestaurang driven av
samma bolag som driver kongresshallen och Kallis, NT Management.
Men det blev ingenting av det. Markägaren Region Gotland hade inte gett klartecken och nödvändiga utökade bygglov var inte beviljade. Hela projektet rann ut i den sand som låg på hög innanför stängslet. Och stängslet och sanden och övrigt byggmaterial fraktades bort igen så att platsen kunde återställas.
Nu är det tydligen dags igen. Helagotland berättar om hur Kallis på sitt Instagram presenterar planer för en sommarrestaurang som mer eller mindre beskrivs som fullbordade. Flådiga bilder av en ännu icke existerande miljö för sommartida nöjesliv kompletteras med texter som:
”Den omfattande renoveringen har förvandlat hela strandklubben till en lyxigare, mer stilsäker och internationell oas, där varje detalj bär på inspiration från olika platser söderut. Här möts Gotlands naturliga råhet med Medelhavets elegans – skandinavisk minimalism möter rivierans-glam.”
Väldigt icke gotländskt, men ändå gotländskt, alltså. Att döma av bilderna blir det både omfattande stensättning och en veritabel orgie i tryckimpregnerat virke.
Vad grannarna till sommarrestaurangen ska uthärda blir tämligen tydligt:
”Kallis beach club – där internationell toppklass möter med den gotländska själen.
Där havets närhet blandas med en glödhet eufori, pulserande musik och en vibrerande känsla för alla involverade gäster.
Från lunchtid bjuder vi på lineups som rivaliserar på de största scenerna i världen, samtidigt som man dansar under solen fram till dens nedgång i horisonten, med vinden i håret och basen i kroppen.”
I den sista meningen borde ”dens” vara ”dess”. Men texten innehåller ju större problem än så. Dunkande nöjesliv från lunch till efter solnedgången, till exempel. Och om ”basen i kroppen” finns det en del att säga. Regionens miljöinspektör uttryckte det väl efter att Kallis 2023 – mot frikostig betalning – valt att köra sitt white party under en timme längre än vad tillståndet medgav:
– Vi har få in klagomål från några närboende och allmänhet som störts av basdunket. Basljud kan färdas långt och ta sig in genom väggar och in i bostäder.
Kallis fortsätter att på Instagram utmana löjet med beskrivningen av planerna:
”Musiken är noggrant kurerad – som ett hjärtslag i bakgrunden, pulserande och närvarande. Från varma soluppgångar till elektriska solnedgångar bär tonerna oss genom ett känslolandskap av eufori och stillhet.”
Jag tror inte att eufori och stillhet är vad de kommer att känna, som ofrivilligt kommer att torteras i timme efter timme med musik de inte bett om.
Tänker Region Gotland ge upp alla planer på att begränsa Kallis möjligheter att ta över ljudmiljön i en stor del av Visby? För det verkar ju Kallis planer bygga på.
Men det handlar ju inte bara om musiken och basen. Det handlar också om att ta mark i anspråk, som i dag är mer tillgänglig för allmänheten. Hur kan Kallis sommarrestaurang och hur den påverkar närmiljön samsas med ambitionerna för ett bättre badliv vid Kallis? Är Region Gotland som markägare införstådd med planerna? Har NT Management anledning att förvänta sig en mer tillmötesgående behandling av bygglovsansökan den här gången, än som blev fallet förra gången det begav sig? Är det därför NT Management säger sig vara berett att redan nu, innan bygglovet är klart, påbörja de arbeten som inte är bygglovspliktiga?
Regionen har många olika roller när dessa frågor ska besvaras. Både som myndighet och som markägare, exempelvis. Men Region Gotland är också, genom sitt ägarbolag, NT Managements hyresvärd. Ett ägarbolag som drar in så lite hyra att Gotlands skattebetalare gång efter gång tvingas skjuta till pengar.
NT Managements kommersiella intressen är därmed även i Region Gotlands ekonomiska intresse. Och regionen vill givetvis också att bolaget som driver kongresshallen ska få en stabil ekonomi.
Jag hoppas verkligen att detta inte får Region Gotland att överge sina plikter när det gäller myndighetsutövning och omsorg om allmänheten.