Alla tillbud och arbetsolyckor måste rapporteras

För att kunna få en bra och säker arbetsmiljö måste riskerna elimineras, men då måste minsta tillbud rapporteras och tas om hand.

STAFFANSTORP, SVERIGE 20221205
Polis och räddningstjänst på plats vid en olycka med flera fordon varav två lastbilar på väg 108 utanför Staffanstorp på måndagen.
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

STAFFANSTORP, SVERIGE 20221205 Polis och räddningstjänst på plats vid en olycka med flera fordon varav två lastbilar på väg 108 utanför Staffanstorp på måndagen. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-09-10 14:16
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Till P4 Gotland säger en illa berörd Patric Ramberg, teknisk direktör på Region Gotland, angående utredningen kring sommarens arbetsolycka med dödlig utgång, att ”det finns de som säger att det här har inträffat förut, tillbud som har koppling till den här slangen”.

Nu vet jag inte om det stämmer, hur långt upp i organisationen eventuell informationen nått, eller varför den i så fall inte nådde längre, men jag är ändå inte överraskad, även om jag, precis som Ramberg, blir illa berörd. Jag vet inte heller om den informationen gjort någon skillnad, och om det stämmer är Region Gotland inte den enda arbetsgivaren som har liknande problem.

Under alla mina yrkesverksamma år har jag fått uppleva arbetsmiljöarbete på en uppsjö olika arbetsplatser runt om i landet. En utmaning som nästa alla arbetsplatserna haft är hur tillbud och lindrigare arbetsolyckor rapporteras vidare. Det har funnits brister hos både anställda och chefer på olika nivåer, men främst är det en fråga om hur arbetsmiljöarbetet organiseras. 

Finns det en tydlig och smidig organisation för arbetsmiljöarbetets där anställda, inklusive chefer, tar arbetsmiljöarbetet på allvar, blir risken för arbetsolyckor genast mindre. I en sådan organisation får arbetsmiljöarbetet ta den tid som behövs. Allt från möjligheten för arbetaren att rapportera in tillbud och arbetsolyckor, till en företagsledning som tar rapporterna på allvar.

Jag har under åren upplevt att just rapportering varit dåligt organiserad. Allt från de handskrivna rapporterna som gjordes innan datorernas intåg till dagens digitaliserade system har haft brister. Förvånansvärt många av de som jag genom åren stött på har dyslexi eller har andra utmaningar att uttrycka sig i skrift. 

Vi har också sett hur datorers intåg i arbetsmiljöarbetet försvårat för många att rapportera tillbud och lindriga arbetsolyckor, då de inte är vana att hantera just datorer. I dag har mobiltelefonen tagit över och många administrativa system ska numera hanteras via appar. Vad gör det för intresset att rapportera in tillbud eller arbetsolyckor?

En annan utmaning för många arbetsplatser är också att få tid till rapporteringen. Med slimmade organisationer där arbetet inte kan vänta blir det också svårt för de anställda att kunna gå ifrån för att rapportera. Även om det är tydligt uttalat och uppmuntrat från arbetsledningen att så ska ske kan man känna att man sviker arbetskamraterna om det just då är mycket att göra. Och att göra det ”sen” när det finns tid, brukar ofta landa i att det inte blir av.

Mitt tips till arbetsgivare är att ha en smidig hantering av arbetsmiljöarbetet och då främst rapporteringen av tillbud och arbetsolyckor. Bygg upp en organisation och system som fungerar för dina anställda. Allt från möjligheten att göra en muntlig rapportering till uppmuntran att lämna in rapporter. Rapporterna ska även tas om hand på ett sätt som gör att medarbetarna upplever att problemet tas på allvar.

På samma sätt som det dagliga arbetet ständigt är under diskussion bör arbetsmiljön också ingå i den dagliga verksamheten. Hur fungerade grejerna i dag? Där allt från datasystem och maskiner som krånglar till arbetsplaneringen gås igenom och eventuella risker analyseras. 

Alla arbetsplatser har sina utmaningar. Även att sitta på ett kontor har sina risker med dålig fysisk miljö till den stress som dåligt fungerande datasystem innebär. Oavsett om du jobbar på kontor, med maskiner, på byggarbetsplatser eller kör fordon kan din arbetsplats bli mindre farlig om arbetsmiljöarbetet är både prioriterat och smidigt. 

En viktig del i det är att rapporteringen av tillbud och arbetsolyckor fungerar.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.