Under måndagen presenterade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) regeringens och Sverigedemokraternas förslag att höja högkostnadsskyddet för läkemedel.
Orsaken bakom höjningen är att Tidöpartierna ser hur statens kostnader för mediciner ökar snabbare än kostnaderna för de som tvingas köpa medicin. Den indexreglering som infördes 2012 räcker inte till, enligt Tidöpartierna.
Beräkningar visar att statens kostnader för mediciner kan komma att öka med 11 miljarder under nästa år. Som en jämförelse hur Tidöpartierna prioriterar är de 11 miljarderna ungefär en tredjedel av de skattesänkningar på cirka 30 miljarder som ingår i budgetbeslutet för 2025.
Under den presskonferens som hölls fick sjukvårdsminister Ankarberg Johansson stå ensam med hundhuvudet, till skillnad från de flesta andra utspel som Tidöpartierna gör. De andra partiernas talespersoner höll sig lägligt nog undan denna nyhet som många myndigheter och organisationer kraftigt protesterat mot under remissrundan.
Risken som många remissinstanser ser är att sjuka inte kommer att ha råd att hämta ut sina mediciner. Något som kan leda till fler sjukvårdsbesök och därmed högre sjukvårdskostnader för våra regioner.
Man kan se det hela lite som en kostnadsväxling. Statens utgifter minskar medan patienterna och regionerna får högre kostnader samtidigt som det personliga lidandet ökar. I en intervju som Ankarberg Johansson gav under måndagen menade hon att det var av solidaritet som den här höjningen nu var tvungen att genomföras.
När borgare pratar om solidaritet blir jag alltid lite fundersam men nu blir jag helt bortkollrad. För jag kan inte se hur det kan anses vara en solidarisk handling när sjuka tvingas betala ett högre pris på sin medicin för att de som är friska ska få lägre skatt, men så har jag ju också hjärtat lite för mycket till vänster.
Under den här mandatperioden har vi ju lärt oss att en sjukvårdskris med varsel på flera tusen sjukvårdsanställda inte är något regeringen och Sverigedemokraterna ser som ett problem. Så varför ska de bry sig om de problem som remissinstanserna varnar för.
Och det är väl som vanligt med borgarnas ideologiska syn på människor där piskan tas fram till de som har det tuffast, medan morötterna frikostigt delas ut till de som redan har det bra. Lägre inkomster eller högre utgifter ska ju enligt borgerliga företrädare få sjuka och arbetslösa att ta sig i kragen.
Det är inte heller första gången som borgerliga regeringar först sänker skatterna med flera miljarder för att sedan drar åt svångremmen på sjuka.
Under Reinfeldts tid som statsminister infördes stupstocken i sjukförsäkringen, där sjuka blev av med sjukpenningen för att de varit sjuka för länge, och som om det inte räckte genomfördes också en höjning av högkostnadsskyddet för mediciner.
Att statens läkemedelskostnader ökat så mycket, sen den förra höjning 2012, var också en av anledningarna som sjukvårdsminister Ankarberg Johansson förde fram som orsaken bakom den nu föreslagna höjningen av högkostnadsskyddet.
Rent politisk ser vi här en trend. Borgerliga regeringar innebär inte bara hårdare tag mot brottslingar utan även hårdare tag mot sjuka, och de vi nu märker är att Sverigedemokraterna knappast är en garant för att de som har det tuffast inte drabbas av den vanliga borgerliga politiken.
Rent samhällsekonomiskt är det här ytterligare en åtgärd som kommer få hjulen att drabba tillväxten. De flesta ekonomerna vet att de ekonomiska kugghjulen behöver smörjas när det går trögt, vilket svensk ekonomi gör nu.
När tillväxten är låg brukar politiker rekommenderas att ta beslut som gynnar vanliga människor ekonomiskt. Människor som använder pengarna till konsumtion och på så sätt smörjer den inhemska ekonomin.
Med det beslut som i dag basunerades ut, där högkostnadsskyddet för läkemedel ska höjas från och med 1juli, lär de som redan har stora problem att ens få mat på bordet få det ännu sämre. Vilket även skadar tillväxten och svensk ekonomi.
Som ni märker finns det inga positiva sidor med det förslag som Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna nu kommit överens om, där de brandskattar de sjuka genom att höjda högkostnadsskyddet för läkemedel.