Nu har glädjande nog ett par utanför Vara efter en tio år lång konflikt lyckats vinna mot kommunen. Paret har redan betalat ett vite om totalt 50 000 kronor men fortsatt strida. Nu har kommunen beslutat om ett nytt vitesföreläggande om 100 000 kronor, vilket paret överklagat.
Kommunen menar nämligen att reningen efter trekammarbrunnen består av en sandfilterbrunn, vilket inte räcker. Paret hävdar att rening sker via en markbädd med efterföljande resorptionsdike.
Sådana här ärenden är inte ovanliga. Kommunerna underkänner på löpande band enskilda avlopp. Ibland med rätta men ofta döms fungerande anläggningar ut med hänvisning till schablonmässiga faktorer eller på felaktiga grunder. Eftersom det råder omvänd bevisbörda, och det mesta av reningen sker under mark är det svårt för husägarna att hävda sin rätt.
I fallet i Vara går det emellertid att ta prov på det renade vattnet, och det ligger inom gränsvärdena. Anläggningen förefaller fungera, och det finns ingen anledning att tvinga husägarna till ett kostsamt byte.
Länsstyrelsen menade att provtagningar genomförts vid flera tillfällen och att dessa analysresultat inte bemötts nämnvärt av kommunen. Myndigheten menade också att bevisbördan skulle bli orimligt stor om analyssvar inte dög som bevis. Ärendet återförvisades därför tillbaka till kommunen som utan framgång överklagade.
Det borde ha tagit slut här men kommunen ger sig inte, utan ska skriva ett nytt föreläggande med nya motiveringar. Det är uselt när kommuner beter sig som rättshaverister. Det handlar inte bara om att ignorera lagen, det är också ett uttryck för bristande respekt för medborgarnas rättigheter.
Tyvärr känns förfarandet igen från fler ställen runtom i landet. Kommunerna tvingar husägare till kostsamma investeringar i nya avloppssystem utan att först utvärdera miljönyttan. Detta trots att en prejudicerande dom slagit fast att en kommun måste påvisa skada för att kunna döma ut ett enskilt avlopp. Kommunen måste också göra en individuell bedömning och får inte schablonmässigt utfärda förbud.
Avloppet är en central funktion för människor. Både vad gäller möjligheten att bruka och bo på sin fastighet. Att då döma ut anläggningar utan att i praktiken ha något relevant underlag upphäver både äganderätt och rättssäkerhet.
Organisationen Villaägarna har därför krävt en nationell paus för det schablonmässiga utdömandet av enskilda avlopp till dess att kommunerna klarar av att bygga sina beslut på evidens och beprövad erfarenhet. Det är ett klokt förslag som bör bli verklighet.