Detta kan vara lätt att missa då upplägget är att föreningen debiterar hyresvärden, som sedan ska baka in eller lägga på avgiften i hyran.
Summan tolv kronor per lägenhet och månad kan spontant låta facil, men det blir fort stora summor. Under 2023 fick Hyresgästföreningen in 220 miljoner kronor för att förhandla hyran för 1,5 miljoner lägenheter.
Ni vill förbundsstyrelsen höja avgiften till 15 kronor per månad. ”Arbetet är mycket mer krävande i dag, vi hoppas att hyresgästerna har förståelse”, säger Erik Elmgren, förbundschef, till tidningen Hem & Hyra (5/7).
Han berättar vidare att förhandlingsverksamheten i dag går back. Bland annat för att externa skiljemän efter strandade förhandlingar hittills i år kostat fyra miljoner kronor. ”Vi har kommit till en punkt där vi inte går runt längre utan måste justera avgiften” berättar Elmgren för tidningen.
Snabb huvudräkning ger vid handen att den höjningen innebär ytterligare 54 miljoner kronor i Hyresgästföreningens kassa. Redan 220 miljoner är jättemycket pengar. Kan det verkligen kosta dryga 270 miljoner om året att kollektivt förhandla hyror?
Det är ju trots allt bara förhandlingsarbetet pengarna ska täcka. Resterande verksamhet bör ju rimligtvis finansieras av de drygt 538 miljoner kronor föreningen tar in i medlemsavgifter.
Det här förtjänar att ifrågasättas. Det är svårt att inte se likheter med begreppet ”cramming”. Detta är en affärsstrategi som hårt sammanfattat går ut på att lägga eller öka en avgift med sikte på att den ska vara så liten att många inte märker den. För de som märker summan är planen att den ska vara för liten för att bry sig om, eller inte tycka att det är värt besväret att börja slåss för den.
För den enskilde är tolv, femton kronor i månaden ingen stor grej men givet den totala summan är det svårt att se att förhandlingsavgiften är rättfärdigad. Därför bör både hyresvärdar och hyresgäster som minst motsätta sig Hyresgästföreningens höjning, ännu hellre verka för en sänkning.
Tyvärr sitter Hyresgästföreningen med trumf på hand. Det är upp till varje hyresgäst att begära prövning av avgiftens skälighet. Det är alltså den enskilda avgiften som prövas, inte den ackumulerade summan hyresgästkollektivet betalar in till föreningen. För runt en kvarts miljard för att förhandla hyror är inte skäligt.
Därför skulle en sänkning av förhandlingsavgiften vara ett tydligt steg i rätt riktning och ett bevis på att Hyresgästföreningen på allvar värnar hyresgästernas intressen – både när det gäller förhandlade hyresnivåer och hur deras egna avgifter används. Det här en fråga om både rimlighet och transparens.