Ingen naturlag att Gotland ska ha de lägsta lönerna

Bra journalistik kan vara mycket. Det vanliga är att avslöja saker som är dolda för medborgarna.

Är det en naturlag att på Gotland ska man ha lägst löner i landet?

Är det en naturlag att på Gotland ska man ha lägst löner i landet?

Foto: Mats Andersson / TT

Ledare2023-01-24 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Men det är också att ta sig en titt på det som vi alla ser varje dag och tar för givet. Som att på Gotland har vi de lägsta lönerna i landet.

Det konstateras med jämna mellanrum men är det verkligen en naturlag och i så fall varför?

GT:s reporter Simon Bendelin har grottat ner sig i frågan från olika perspektiv i en pågående artikelserie i GT. Få har så klart glasklara svar och framför allt på frågan vad som går att göra åt saken. 

Vad som inte hjälper ett dugg är att ignorera problemet och tänka att det inte går att ändra på. Löneskillnader på grund av geografi har en annan dimension än löneskillnader på grund av kön men i grunden är jämställdhetskravet detsamma: lika lön för lika arbete.

Självklart är det omöjligt att påverka högst konkreta faktorer som påverkar lönesättningen. Inte minst är marknadskrafterna något som påverkar. Men, märkligt nog, inte i alla yrken och inte på alla orter. Även i yrken med problem att hitta personal är lönerna ofta låga.

Vilket i sin tur leder till bildande av företag som hyr ut personal, till väldigt höga kostnader.

Men inte heller här råder nån enhetlighet. I journalistbranschen finns också bemanningsanställda, men där hyrs inte anställda in för höga kostnader, tvärtom, här är lönerna lägre och villkoren ofta sämre. Hur det kan fungera? Ja, det är ett ämne värt en egen analys. 

Det höga löneläget i storstäderna förklaras delvis med att det också är dyrare att leva i staden. Jag vet inte om den tesen någonsin varit sann. Utbudet i en storstad gör att du har väldigt mycket större utbud att välja bland. 

Du kan utan större problem resa kollektivt både till arbetet och för andra resor.

Hyrorna i normalläget skiljer inte jättemycket. Däremot är priserna och andrahandsmarknaden helt absurda i framför allt Stockholm. Men, som alla vet, bostadspriserna på Gotland ligger inte långt efter.

Om marknaden för lönesättning hade fungerat så borde landsbygdernas lönelägen vara högre än i storstäderna, där alla ändå vill bo.

ÖLÄGET

Ser man bara på Gotland så är våra förutsättningar unika. På flera sätt. Vi är en stor kommun men en pytteliten region. Vi ligger mitt i ett innanhav vilket gör samarbeten och samverkan med grannkommuner omöjliga. 

Kostnaderna för att transportera personer och gods till och från Gotland är höga, både för staten och för individen. Samtidigt är Gotland ett starkt riksintresse för turism och rekreation, samt en viktig leverantör av livsmedel för inte minst Stockholmsregionen.

Ska gotlänningar ha samma förutsättningar att vara en del av Sverige behöver man se över villkoren och uppdatera dem till dagens omständigheter.

Problematiken syns inte minst inom idrotten. Klubbar larmar om att man inte längre har råd med resor för att spela matcher i sina serier på fastlandet.

Alla inser det orimliga i att gotländska klubbar inte skulle ha möjlighet att avancera utan bara ha egna serier som inte lämnar ön. Lika orimligt är det att bara de som har råd att själva betala får vara med i de lag som spelar i fastlandsserier.

Idrotten är ett bra exempel på om Gotland ska vara en del av Sverige eller inte.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.