Låt gotländska värnpliktiga slippa fotsvamp och skavande behå

Det duger faktiskt inte att de som ska försvara oss i händelse av kris och krig inte är torra om fötterna. Behå-spännen ska inte heller skava när värnpliktiga bär stridsutrustning och stridssäck.

De som ska försvara Gotland borde slippa fotsvamp, nageltrång och skavande behå, tycker Gotlänningens ledarskribent, efter Pliktrådets larm om fotskador hos värnpliktiga som gått i attack-kängor som inte är vattentåliga.

De som ska försvara Gotland borde slippa fotsvamp, nageltrång och skavande behå, tycker Gotlänningens ledarskribent, efter Pliktrådets larm om fotskador hos värnpliktiga som gått i attack-kängor som inte är vattentåliga.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ledare2025-01-24 05:17
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är kort och gott uselt att svenska värnpliktiga ska dras med fotsvamp, nageltrång och överbelastningar i fötterna för att Försvarsmakten inte håller med ordentliga kängor. 

Organisationen Pliktrådet larmar om att Försvarets attackkänga ger de värnpliktiga fotproblem. Det är tydligen brist på Försvarets ordinarie känga M90. Den modell som fått ersätta bristvaran är en känga som inte är vattentät. Vilken ynkedom. 

Om Försvarsmakten kan hålla sig med Stridsvagn 90, så borde det väl kunna skramlas fram kängor M90 och regnställ 90 också. Men det är ont om både funktionella kängor och regnkläder. Det blir som en loppa inuti samurajens rustning. Det hjälper inte att man är bra tränad och tror att man står pall om det finns något litet som rubbar stridsförmågan. Gissar att nageltrång försämrar prestationen vid förflyttning. 

Pliktrådet driver på för att förbättra de värnpliktigas arbetsmiljö.

– På majoriteten av försvarshälsorna där vi har diskuterat kängan har de lyft att det är en smalare passform. De har fått ett ökat antal värnpliktiga som kommer med de här fotproblemen, säger Ella Bjurhager, ledamot i Pliktrådet, till Aftonbladet. 

På Gotlands regemente använder majoriteten av de värnpliktiga känga 90, den testade och kvalitetssäkrade modellen. Det ser Pliktrådet positivt på. Dock förekommer även känga 5.11 – den som släpper in väta – på Gotland, enligt Linnéa Linde Lundin, ordförande för Pliktrådet.

undefined
Det är brist på Försvarets ordinarie känga M90. Den modell som fått ersätta bristvaran är en känga som inte är vattentät. Vilken ynkedom, tycker Gotlänningens ledarskribent.

Brist på Försvarsmaktens rejäla regnställ finns på Gotland också, visar den sondering som Gotlänningens ledarsida gjort om vad Pliktrådet reagerat på vid Gotlands regemente. Det regnställ som istället används på ön beskrivs av vissa som en “engångsartikel”.

– Det regnstället håller inte för militär verksamhet eftersom det snabbt tappar den vattenavvisande förmågan och lätt går sönder. Enligt de värnpliktiga släpper de in mycket vatten i områden som utsätts för friktion, som ärmar, knän och ljumskar och är över lag inte tillräckligt bra för att hålla torrt i fält, säger Pliktrådets ordförande Linnéa Linde Lundin.

Låter svajigt och blött. Pinsamt att Försvarsmakten inte kan hålla med den mest grundläggande materielen.

Påminner också om skavsårs-trosorna. När Pliktrådet var på Gotland för ett par år sedan stod undermåliga underkläder i fokus. Jag har fortfarande ”bilder” i huvudet efter det jag hörde en kvinna berätta om sin värnpliktstid: 

– Det funkar inte idag att ha på sig de underkläder som Försvarsmakten tilldelar de kvinnliga värnpliktiga. De är hemska! Jag har fått såna sjuka köttsår från trosorna, sade Majken Hallbygård i P4 Gotland. Hon upplyste att hon hellre burit illasittande herrkalsonger under hela sin värnplikt, än de köttsårsalstrande trosorna.  

I år har värnpliktiga kvinnor fått en ny behå. Fältmodell 1 upplevs bekväm och funktionsduglig, enligt Pliktrådet. Däremot har värnpliktiga kvinnor på P 18, men även andra utbildningsplatser, kritiserat BH fält 2. Metallspännen mellan brösten går lätt upp vid fysisk aktivitet. Skaver och smärtar i liggande ställningar. Spännen vid nyckelbenen skaver och gör ont när de värnpliktiga bär stridsutrustning och stridssäck. 

Det hade varit en bra om Försvarsmakten gjort det Pliktrådet föreslår; tagit in ordentliga testgrupper med kvinnor innan det tas fram nya underkläder till kvinnor. 

Att värnpliktigas kläder ska vara funktionsdugliga och inte plåga och skada bäraren är ett rimligt krav. Så tack och lov, för värnpliktiga på Gotland, är Pliktrådets sammanfattning av läget på ön inte helt mollstämd:

– Generellt ser materielläget bättre ut på Gotlands regemente än på många andra ställen! säger Linnéa Linde Lundin. 

Men om tusentals ungdomar förväntas hoppa ur sina egna skor för att plikta in sig, måste Försvarsmakten hålla med bättre prylar än fotsvampsframkallande attackkängor. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.