Nu håller jag tummarna för våra äldre

Jag är uppriktigt oroad över det upphävda besöksförbudet på landets äldreboenden.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2020-10-03 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är viktigt att påpeka att det finns många olika parametrar som måste tas med när så pass tunga frågor som besöksförbud är uppe till beslut. Jag tror att de flesta av oss tycker att besöksförbudet på våra äldreboenden var bra då det infördes, även om kritiken har vuxit efter hand.

Att införa besöksförbud på särskilda boenden/säbon/äldreboenden var en drastisk åtgärd. Inte bara för att det drabbar både boende och anhöriga socialt, utan för att man tar beslut om besöksförbud till någons egen bostad. Hur skulle vi andra reagera om våra bostadsområden belades med besöksförbud? Nu är det viss skillnad, men konstruktionen på våra säbon där de äldre hyr sitt eget rum/lägenhet ger inte myndigheter möjligheten att stänga ner hur länge som helst. Vilket man kan ha åsikter om. Besöksförbudet har också skapat problem på grund av isoleringen från omvärlden. Ofrivillig ensamhet är en riskfaktor för psykisk ohälsa och det finns signaler om äldre som påvisat symtom under besöksförbudet.

Det har även skett en hel del positiv utveckling under tiden som besöksförbudet funnits. Möjligheten till provtagningen har ökat vilket ger större möjligheter till smittspårning. Chefer och personal inom omsorgen har fått tid på sig att förbättra organisationen i och med att nya uppgifter kring viruset forskats fram. Personalen har fått kompletterande kompetensutveckling kring basala hygienrutiner. Arbetssätt och skyddsutrustning för att minska risken för smittspridning har utvecklats. Dessutom har omsorgens tillgång till skyddsutrustning förbättrats väsentligt sen i mars. Vi kan med andra ord anta att risken för smittspridning på våra äldreboenden är mindre än den var i våras. En annan parameter som också förbättrats under tiden pandemin pågått är medvetenhet hos oss andra som inte jobbar inom vård och omsorg, även om det finns undantag.

Men orsaken till min oro är att sensommarens tendenser med ytterst få smittade är bruten och antalet smittade ökar, även om nivåerna är långt ifrån vårens katastrofala siffror. Kallare väder gör att vi håller oss inne i en allt större omfattning, något som ökar risken för smittspridning, enligt experterna. Här på Gotland har bara den senaste veckan 13 nya fall konstaterats. Rapporter om att smittan återigen börjat spridas på äldreboenden på fastlandet är också oroande. 

Jag har under nästan hela pandemin också upplevt att det finns personer som inte tar sitt ansvar, och den senaste tiden har det rapporterats om grupper, ofta yngre personer, som uppenbarligen struntar i folkhälsomyndighetens riktlinjer angående att hålla avstånd. Även om det hittills är ytterst få yngre som drabbats svårt av covid-19 riskerar yngre att smitta andra. Då yngre personer ofta har äldre släktingar finns en uppenbar risk att smittan sprids till våra äldreboenden. Speciellt nu när vi får möjlighet att träffa våra äldre för första gången på mycket länge och känslorna gör att vi kanske inte klarar av att hålla oss på säkert avstånd.

Det jag nu hoppas på är att alla som tänker besöka sina anhöriga på öns äldreboenden tar sitt ansvar och följer de riktlinjer som varje boende har tagit fram. Stanna hemma vid symtom, även mycket lindriga. Tvätta händerna med tvål och vatten eller handsprit innan besöket. Håll avstånd även om du så väldigt gärna vill kramas. Är du osäker så fråga personalen.

Nu håller vi tummarna att våra äldre slipper bli smittade så att vi slipper ha ytterligare spridning av covid-19 på våra äldreboenden. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.