Lagen om valfrihetssystem (LOV) i primärvården trädde i kraft 2009 och var en av Alliansregeringens viktigare reformer. Den skulle sätta de vårdbehövande medborgarna i fokus och minska makten hos politiker och tjänstemän. LOV skulle underlätta etableringar av nya verksamheter och ge de så kallade "brukarna" möjlighet att välja i ett större utbud.
Gotland har i dag två privata vårdcentraler i Visby tack vare LOV. Det kunde ha varit en tredje (eller åtminstone en filial) i Roma. Men när Region Gotland lade ner sin vårdcentral i Roma så demonstrerade den att LOV-reformen minsann inte har gjort politiker och tjänstemän helt maktlösa. Man agerade tämligen effektivt för att förhindra någon att ta över verksamheten. Om det var avsiktligt eller klantigt, är upp till var och en att avgöra.
Redan i maj 2010 kunde Konkurrensverket konstatera att erfarenheterna av LOV var goda. Då skickade verket ut ett pressmeddelande med rubriken "Bättre för patienterna efter vårdvalet" där man med anledning av en ny rapport skrev:
"Möjlighet för patienter att själva välja primärvårdsenhet, ökad tillgänglighet och bättre bemötande. Det är några av de effekter som redan märks av vårdvalsreformen inom primärvården".
Men nu har det varit regeringsskifte. Nu ska företagen i välfärden motarbetas. Och bråttom är det tydligen.
Regeringen har exempelvis redan presenterat ett förslag till en ny lagtext som ska möjliggöra att man kan stoppa vårdvalet i Sveriges olika landsting. Och remisstiden var kort. Den går ut redan i dag! Allt för att man ska kunna pressa igenom ett riksdagsbeslut redan i november och en lagändring från årsskiftet.
Vårdföretagarna, en arbetsgivar- och branschorganisation med tvåtusen medlemsföretag och över 90 000 anställda, berättar i ett pressmeddelande att föreningen inte ens fick vara med bland de instanser som regeringen bjöd in att svara på remissen.
Enligt Näringslivets Mediaservice (NM) har landstingen i Jämtland, Dalarna och Norrbotten redan bestämt sig för att avskaffa vårdvalet, om de får möjligheten. NM berättar också om en vårdcentral i ett av dessa landsting som nu kan komma att drabbas:
"I Jämtland finns ett utmärkt exempel i form av Nya Närvården i Hoting. Den vårdcentralen lade landstinget ner när den bedrevs i offentlig regi. Men när möjligheten att etablera sig infördes startades Nya Närvården. De är direkt hotade nu och det drabbar förstås människor i det stora upptagningsområdet hårt."
Den nya lagen har inte bara fel syften, den är också ett hafsverk. Förhoppningsvis kan riksdagen stoppa förslaget.