Tusentals – anställda, investerare och samhällsaktörer – gick samman för att bygga den gröna omställningens flaggskepp. Men Northvolt genererade aldrig några pengar, bara förluster.
Ändå har stora summor pumpats in, inte minst genom pensionsfonderna. Statliga AP-fonderna stoppade 5,8 miljarder kronor av pensionsspararnas pengar i Northvolt, trots att projektet inte var lönsamt. Enligt Aftonbladet ska AMF, AP-fonderna och Folksam bränt nio miljarder kronor av pensionsspararnas pengar.
Riksgäldens agerande väcker ännu fler frågetecken. På eftermiddagen den 22 december 2023, mitt i julruschen, meddelade myndigheten att den ställt ut kreditgarantier om 1,5 miljarder dollar för Northvolts räkning. Som tur var ska dessa inte ha hunnit utnyttjas innan konkursen var ett faktum. Men beslutet är höljt i dunkel. Dokumentationen är så maskad att det är omöjligt att granska processen. Varför tog Riksgälden en sådan risk med offentliga medel? Varför smög man med beslutet och varför hindrar man insyn?
Det är svårt att skaka av sig känslan av att politiken agerat i det fördolda. De rödgröna regeringarna, särskilt under Magdalena Anderssons tid som finansminister och senare statsminister, använde Northvolt som ett skyltfönster för Sveriges ledande roll i den gröna omställningen. Att både AP-fonderna och Riksgälden drogs in i detta känns inte som en slump när man betänker den politiska press som sannolikt vilade över dem.
Oavsett om det var armvridning eller bara en överdriven entusiasm för den gröna omställningen är resultatet detsamma – enorma summor har gått upp i rök. Det offentliga beräknas ha pytsat in i alla fall 88 miljarder kronor, varav 50 miljarder kommer från utländska aktörer.
Än mer graverande är signalerna om att personer i och runt Northvolt ska ha berikat sig själva på företagets fall. Förmånliga rådgivaravtal och andra arrangemang tyder på att vissa har prioriterat personlig vinning framför allt annat. Tidigare VD:n Peter Carlsson, som lämnade skutan kort efter den amerikanska Chapter 11-ansökan i november, uppges ha säkrat över 200 miljoner kronor för egen del – samtidigt som tusentals anställda nu lämnas i sticket.
Att Northvolt självt skulle upprätta en vitbok för att reda ut kaoset är inte troligt. Därför måste en oberoende part genomföra en fullständig genomlysning av både Northvolt och dess intressenter. Hur kunde man rättfärdiga att riskera pensionsspararnas pengar på ett så osäkert kort? Vad är det Riksgälden döljer? Har några skott sig på att skapa en tragedi?
Konkursen visar vikten av noggrann granskning och ansvarstagande i stora industrisatsningar – särskilt när offentliga medel och pensionspengar står på spel. Vi måste lära av misstagen och säkerställa att detta aldrig händer igen.