Det är inte första gången en gotländsk riksdagsledamot tar plats i försvarsutskottet. Det finns nog till och med gott om gotlänningar som anser att det är ett mycket naturligt utskott för en ledamot i Gotlandsbänken att ingå i.
Att döma av kommentarerna på Hanna Westeréns egen Facebooksida, efter att hon skrivit om sin nyutnämning, så var flera inne på att försvarsfrågorna är logiska som politiskt sakområde för en gotländsk parlamentariker.
”Grattis! Passar för en gotlänning!” löd ett av tillropen. ”Grattis till en fin post med försvarsfrågor. Många utmaningar blir det säkert”, skrev en annan. ”Ett viktigt uppdrag för Sverige och inte minst för Gotland”. Ja, flera av Westeréns egna partikamrater skyndade sig att gratulera till den ordinarie platsen i försvarsutskottet. Ett par av gratulanterna är tidigare ledamöter i den gotländska riksdagsbänken; Ulla Pettersson (S) och den tidigare riksdagsledamoten, Lilian Virgin (S) som satt i riksdagen för Gotland när det stora nedläggningsbeslutet togs om det svenska försvaret, i december 2004.
Tio år senare var läget ett annat och försvarsministern ville satsa igen; på ett nytt kompani på Gotland, där P18 hade gått i samma grav som regementen i Arvidsjaur, Göteborg, Strängnäs och alla andra platser där Försvarsmakten fått stänga. Totalt berördes 18 orter av nedskärningarna.
När det plötsligt skulle rustas igen kommenterade Lilian Virgin (S), luttrad, att hon inte förstod vad vi vunnit. Vi var tillbaka på ruta ett, sade hon och uttryckte faktiskt 2015 tveksamhet till om upprustningen skulle bli verklighet. Resten är historia.
De argument som fanns för att rusta upp försvaret på Gotland igen var till stor del samma argument som riksdagsledamoten Virgin själv hade framfört för att bevara P18 2004. Men hon röstade för nedläggning, när riksdagen gick till beslut.
Som ny försvarspolitiker går Hanna Westerén nu in i ett läge då det satsas ytterligare på försvar. Det är ännu inte klart vad hon kan tänkas få för ansvarsområden i utskottet, men det ska klarna den närmaste veckan.
Klarna ska de också vilket Nato Sverige är med i. Nyss trodde väl många att USA var en stor stark, stadig, allierad. Nu befaras det en plötslig och kaotisk amerikansk reträtt från militäralliansen. Dagens Industri skriver just nu "Europa vill överta USA:s huvudroll i Nato". DI lutar sig mot Financial Times som hänvisar till källor med insikt i de pågående samtalen om saken. De nordiska länderna, Storbritannien, Frankrike och Tyskland ska vara involverade i att ta fram en strategi där löften om ökade försvarsanslag i Europa ingår.
Vi har kanske fem eller tio år framför oss av ökade försvarsutgifter "innan Europa kan ersätta större delen av USA:s militära förmåga – med undantag för kärnvapenskyddet", enligt Finacial Times källor.
Mina tankar vandrar till Atlingbo och Gunhild Bolander (C) också hon gotländsk riksdagsledamot i försvarsutskottet. Hennes väg till riksdagen trampades efter Torsten Gustafsson (C), i Stenkyrka som blev Gotlands första statsråd när han utsågs till försvarsminister i regeringen Fälldin 1981. Bolander ville inte ha en europeisk försvarsunion när en sådan först kom på tal i EU. Hon tyckte att regeringen skulle utnyttja sin vetorätt för att sätta sig emot ett gemensamt EU-försvar. Hon verkade på den tiden Sverige var alliansfritt i fred syftande till neutralitet i krig. Det är också historia.
”Väldigt rimligt med en gotlänning i försvarsutskottet, så vårt perspektiv kommer in där. Vi är ett flytande hangarfartyg, och den som kontrollerar Gotland kontrollerar Östersjön och dess närområde. Vid ett anfall kommer ett första slag drabba Gotland mycket hårt”, spinner en annan person i Westeréns Facebook-tråd. ”Rätt kvinna på rätt plats - Heja!!”. Ytterligare en i raden med muntra tillrop till kvinnan med den nya tunga portföljen.
Känn ingen press, Hanna...