Nedläggning av Folktandvården i Slite skjuts upp

De borgerliga partierna ville lägga ner Folktandvården i Slite, men en samlad opposition fick ärendet bordlagt.

Nästan mitt i bild kan man skymta byggnaden där Folktandvården i Slite har sin verksamhet.

Nästan mitt i bild kan man skymta byggnaden där Folktandvården i Slite har sin verksamhet.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2020-06-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Som före detta Slitebo ser jag skillnaden på dagens Slite och samhället jag växte upp i under 1970 och -80 talet. Förutom den kommersiella service i form av affärer med mera som försvunnit i och med det som kallas utveckling, har även det offentliga dragit sig tillbaka. Kommunkontor, polis, arbetsförmedling och nattambulans är några exempel på offentlig service som fanns då jag bodde där, men som i dag lyser med sin frånvaro. Kvar finns bibliotek, vårdcentral och folktandvård, frågan är bara hur länge till. 

I går på hälso- och sjukvårdsnämndens dagordning fanns ett tjänstemannaförslag om nedläggning av Folktandvården i Slite. Bakgrunden är den problematik som förvaltningen har med att bemanna upp alla tjänster på mottagningen. Enligt underlagen till beslutet vill inga tandläkare jobba på mindre enheter, i alla fall inte på enheten i Slite. Det som inte framgår av underlagen är varför ingen vill jobba där, vad man gjort för att förbättra situationen och vad man försökt locka med för få tandläkare att bli intresserade.

En nedläggning innebär ju också att HSN sparar pengar, vilket är en stark bidragande orsak bakom förslaget. Frågan man bör ställa är hur mycket pengar som regionen i sin helhet kommer att spara på en eventuell nedläggning. De omkring 2 500 listade patienterna skulle enligt förslaget flyttas till Visby och Roma. Redan i dag finns det personer som dagligen befinner sig i Visby, exempelvis gymnasieelever. Dessa har på grund av den rådande tandläkarbristen redan fått möjlighet att göra sina tandläkarbesök i Visby, så där funkar en eventuell flytt. Men hur ska grundskoleelever och de äldre som inte kan ta sig själva till Visby göra om nedläggningen blir ett faktum? Om jag förstått informationen på Försäkringskassans hemsida rätt, kan föräldrar ta ut tillfällig föräldrapenning (VAB) för barnens tandläkarbesök. Men bara för barn upp till och med 11 år. Vilken förälder släpper iväg sin 12 åring vind för våg på buss till Visby? Det blir ytterligare en sak för barnföräldrar att lägga semesterdagar och annan ledighet på. Familjeveckan som jag varit lite skeptisk till känns plötsligt som en riktigt bra reform.

Och vilka kostnader medför en nedläggning av Folktandvården i Slite för skola, äldreomsorg och färdtjänst? Hur många elever kommer att behöva extraresurser i någon form på grund av heldagar hos tandläkaren? Hur mycket mer personal behöver äldreomsorgen för att följa med de äldre till tandläkaren om besöken tar flera timmar längre än i dag? Hur många fler mil med färdtjänst kommer regionen få betala för om nedläggningen blir realitet? För att inte tala om de framtida kostnader som en försämrad tandhälsa kan innebära, då många kommer att helt avstå från sina besök.

Ytterligare en aspekt på frågan är den snabba handläggningen som gjorts. Mig veterligen har det inte förts någon dialog med intressenter i Slite och media har inte heller varit på tårna utan reagerade först samma dag som beslutet ska tas. Jag misstänker att många i Slite har blivit tagna på sängen vilket är ett tydligt tecken på en dåligt förd demokratisk process.

Nu blev det inget beslut om nedläggning under gårdagens möte med hälso- och sjukvårdsnämnden. En samlad opposition ansåg, till skillnad från de borgerliga partierna, att beslutet skulle bordläggas. Men vad det innebär i slutändan är svårt att sia om. Möjligen så skjut nedläggningen bara upp, men då tas beslutet i alla fall inte utan att boende och föreningsliv i Slite fått möjlighet att föra fram sina åsikter.