När staten drar sig undan kan ”vargarna” härja fritt

Under hela 2000-talet har staten effektiviserat sina verksamheter och lämnat städernas ytterområden och landsbygden åt ”vargarna”.

Nyrekryteringen kan minskas om myndigheterna får möjlighet att bygga upp förtroendet för dem.

Nyrekryteringen kan minskas om myndigheterna får möjlighet att bygga upp förtroendet för dem.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2023-09-22 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi har under många år sett hur bland annat polis, socialtjänst, arbetsförmedling och försäkringskassa effektiviserat sina verksamheter genom att minska antalet kontor och centraliserat sina verksamheter. Jag kommer ihåg när det fanns både arbetsförmedling och polisstation i Slite. Det var under en tid då det även fanns ett kommunkontor i den lilla köpingen på norra Gotland.

I dag lyser myndigheter och regionen med sin frånvaro och alla besök hänvisas till Visby. På liknande sätt har myndigheter dragit sig tillbaka över hela landet vilket vi nu ser verkan av. Frågan är om verksamheterna blivit så mycket effektivare när vi ser på det övergripande resultatet. Målet med statliga, kommunala och regionernas verksamheter är att göra samhället bättre, men så har det ju inte riktigt blivit.

Jag kan inte heller låta bli att nämna det nyliberala experiment som skolan utsatts för där skolor i städernas ytterområden och landsbygd drabbats. 

Polis och socialtjänst behöver vara närvarande även när det inte gäller akuta jobb. Att bygga förtroende borde vara basen i verksamheterna då det är för sent när lagen kräver deras närvaro. Utan förtroende som bygger kunskap om myndigheternas verksamhet blir det lätt att sprida rykten om en socialtjänst som kidnappar barn, eller förskolor som ger avancerad sexualundervisning till små barn. 

Rykten som får vingar då de som den riktas till inte har vare sig kunskap eller förtroende för myndigheten.

När myndigheterna inte finns på plats fylls tomrummet av destruktiva verksamheter. När skolan inte heller kan uppfylla sin kompensatoriska uppgift slocknar barnens dröm om en framtid med jobb, om de ens närt den drömmen. 

Om polisen bara dyker upp när det är problem blir deras närvaro negativ. Oavsett om deras arbete är att skapa trygghet förknippas deras närvaro med otrygghet. Samma sak gäller socialtjänsten.

Om Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan inte finns närvarande och kan skapa förtroende kan de inte heller göra ett bra jobb. För att myndigheter ska fungera behövs medborgarnas förtroende och det saknas i stora delar av vårt land.

Den bästa åtgärden för att förebygga nyrekryteringen till gängen är ett fungerande närsamhälle. Ett närsamhälle där polis, socialtjänst, skola och föreningsliv dagligen jobbar tillsammans, för barnens och ungdomarnas bästa. Men de finns då även närvarande för vuxna för att bygga förtroende.

När myndigheter drar sig undan och inte finns i människors vardag minskar förtroendet för dem. När de drar sig undan den dagliga närvaron saknas det skyddsnät och få andra kan fylla tomrummet med bra verksamheter. Även om olika föreningar gör sitt bästa.

När myndigheterna drar sig undan lämnas dörren öppen för ”vargarna” som snart kan härja fritt.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.