Tidöjaget anser sig stå över både lagen och laget

1979 startades kampanjen Satsa på dig själv, och nu ser vi hur jaget tagit över laget på många olika sätt.

Att sätta Jaget före Laget underminerar samhället. Nu har det gått så långt att Jaget till och med börjar gå före lagen.

Att sätta Jaget före Laget underminerar samhället. Nu har det gått så långt att Jaget till och med börjar gå före lagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-09-25 09:17
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Svenskt näringslivs föregångare, Svenska arbetsgivareföreningen (SAF) ville på 1970-talet förändra samhället från vad de såg som ett socialistiskt samhälle till ett mer marknadsinriktat samhälle. Offentliga gemensamma lösningar skulle ersättas av enskilda lösningar. Jaget skulle bestämma över sitt eget liv utan att laget skulle lägga sig i. Skatt gick från att vara en gemensam resurs till att kallas för stöld. Inte ens de offentliga verksamheterna kunde skötas av det offentliga utan skulle privatiseras.

Det samhälle vi ser i dag där jaget oftast går före laget är ett tecken på att deras kampanjer lyckats. Men för samhället är den attitydförändring vi sett inte någon framgångssaga. Snarare tvärtom. När jaget går före laget ser vi bara hur ojämlikheten, klyftorna och polariseringen ökar. Vi ser dessutom hur människor sätter sig själva och sina beteenden över våra lagar.

I en artikel på Helagotland.se läser jag att en person som åkt fast för fortkörning anser sig ha rätt att köra för fort då hastighetsbegränsningarna enligt honom är felaktigt satta. 

Fortköraren anser att det bara är hastighetsbegränsningar vid skolor som är befogade, på alla andra vägsträckor anser han sig ha rätt att köra fortare än den hastighetsbegränsning som gäller.

Laget har bestämt lagen, men jaget sätter sig över lagen och därmed laget.

Jag tänker att det är precis så, som några av de ledande tidöpartipolitikerna också ser på lag och ordning. Vi minns Ebba Busch (KD) som erkände och skrev på ett föreläggande gällande grovt förtal, men i själ och hjärta ansåg sig oskyldig. 

Jaget stod över lagen och gick före laget.

Under våren 2023 ansåg justitieutskottets ordförande Jomshof att det skulle eldas fler koraner. Nu har det visat sig att några av de som följt Jomshofs uppmaning både åtalats och i några fall dömts för hets mot folkgrupp. Vi har alltså en ordförande i det utskott som har störst påverkan på den svenska lagstiftningen som öppet uppmanar andra att bryta mot svensk lag. Jomshof anser sig naturligtvis inte ha uppmanat till brott då han själv anser att det är helt okej att säga vad man vill om muslimer, oavsett vad lagtexten säger. 

Nu senast har samme Jomshof tagit en timeout från sitt ordförandeskap i justitieutskottet då han själv är misstänkt för hets mot folkgrupp. Något han givetvis inte håller med om, utan ser som ett normalt och lagligt sätt att uttrycka sina åsikter. 

Han anser i bägge fallen att hans egen rätt att uttrycka sig står över lagen. Att jaget står över laget och lagen.

Det beteende som högt uppsatta politiker visar utåt ger också ringar på vattnet. Varför ska bilister, eller för den delen gängkriminella, hålla sig inom lagen råmärken då inte ens landets ledande politiker tycker det är viktigt. 

När Tidöjaget anser sig stå över både lagen och laget skapas det ett farligare samhälle.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.