Moderatater agerar som självutnämnda epidemiologer

Moderaterna har den senaste tiden gått ut med två förslag som går stick i stäv med experternas syn på smittspridningen.

Ulf Kristersson (M)

Ulf Kristersson (M)

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2020-08-26 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Moderaterna vill att högskoleprovet genomförs trots att det ställts in av ansvarig myndighet på grund av risken för smittspridning. Senast i går meddelade gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens moderata ordförande Andreas Unger att högskoleprovet borde genomföras. I en artikel i GT säger Unger att ”Vi måste lära oss att leva med att corona finns”. Något som i mina ögon är en rätt cynisk inställning till covid-19 och dess följder. 

Nu är Andreas Unger och Moderaterna inte ensamma om att vilja köra över ansvarig myndighet. I riksdagen har de stöd av Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Men de fyra högerpartierna har inte med sig studenterna i frågan om högskoleprovet. 

”Vi förstår att det finns frustration och sorg över att provet denna höst ställs in men vi måste se till situationens helhet och vara rimliga i våra beslut. Att i detta läge forcera fram ett prov till hösten hade varit oansvarigt.” Skriver Linn Svärd och Simon Edström, Sveriges förenade studentkårer på Svenska Dagbladets debattsida.

I gårdagen Dagens Nyheter krävde moderatledaren Ulf Kristersson att restriktionerna på våra äldreboenden måste lättas upp. ”Den svenska regeringen underskattar det stora mänskliga lidande som månad efter månad i total isolering innebär”, skriver Kristersson. Han skriver vidare att det är de som är sjuka som ska isoleras inte våra äldre. Och slutligen låter Kristersson meddela att om regeringen inte ändrar restriktionerna så vore det ”både omänskligt och omoraliskt”.

Samma dag sänder Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot ett reportage som visar på motsatsen. Ekot har varit i kontakt med 30 kommuner runt om i Sverige och ställt frågor till kommunernas medicinskt ansvariga sjuksköterska. Två tredjedelar av kommunerna beskriver att det på grund av besöksförbuden infunnit sig ett nytt sorts lugn bland de boende på demensavdelningar, men också på sina håll hur behovet av lugnande medel minskat.

Enligt Socialstyrelsen vårdas mer än 66 000 demenssjuka på landets särskilda boenden (äldreboenden). Då antalet personer över 65 år som bor på ett särskilt boende uppgick till 88 000 (i oktober 2018 enligt SKR) innebär det att hela 75 procent är demenssjuka.

Men frågan om att ta bort besöksförbuden har en dimension som är så mycket viktigare. Smittspridningen.

Vi såg under våren att trots besöksförbud, snabbutbildning av personal och andra viktiga åtgärder drabbades ett flertal särskilda boenden hårt av coronavirusets framfart. Att tro att alla som riskerar att sprida smittan ska kunna hållas isolerade när det finns dem som är helt utan symtom och som ändå smittar är naivt. Speciellt när det gäller våra äldre där riskerna att drabbas hårt av covid-19 är som störst. Det som är mest anmärkningsvärt med Kristerssons krav på att bryta de äldres isolering och därmed trotsa experternas råd är att han i debattartikeln också skriver att ”Tusentals miste livet för att Sverige inte förmådde skydda dem”. Hur tror Kristersson att följderna blir om vi nu öppnar upp våra särskilda boenden för besök? 

Jag anser att vi ska låta våra experter guida oss genom den här pandemin. Anser experterna att det inte går att genomföra högskoleprovet på ett säkert sätt, då ställer vi in det. Anser experterna att våra äldre skyddas av besöksförbuden och att isoleringen drabbar dem mindre än en eventuell smittspridning, då behåller vi besöksförbuden. Alla andra försök att handskas med pandemin riskerar att kosta människor livet helt i onödan, så bevare mig väl från självutnämnda epidemiologer. Speciellt när det gäller politiker som ikläder sig den rollen.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.