Det var många som kände det påkallat att begära ordet under måndags regionfullmäktige, när beslutet om att låta Gotlandshem sälja 224 lägenheter skulle fattas. Inte minst från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, som motsatte sig beslutet.
Men även regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) var på sätt och vis i opposition, mot de förhållanden som gör försäljning mer eller mindre nödvändig, för att renoveringar och nybyggen ska kunna finansieras och realiseras.
Meit Fohlin konstaterade att det finns lagstiftning som begränsar hur en kommun kan styra ett kommunalt så kallat allmännyttigt bostadsbolag.
– Till exempel så får Region Gotland inte skjuta till pengar till bolaget och samtidigt måste bolaget drivas enligt affärsmässiga principer, vilket ställer till det.
Jaså, verkligen? Ställer till det? Och om Region Gotland hade möjligheter att använda skattebetalarnas pengar för att understödja Gotlandshem, varifrån skulle i så fall dessa pengar tas? Mitt intryck är att Meit Fohlin och hennes regim redan har alldeles tillräckligt stora problem med Regionens ekonomi, utan att man tagit på sig det enorma åtagande det skulle innebära att subventionera hyror och finansiera renoveringar och nybyggen i ett bolag som inte bär sig på egen hand.
Och om Gotlandhem frångick affärsmässiga principer – ännu mer än vad hyresregleringar redan tvingar företaget till – vad skulle då hindra att bolaget gick under? Det bolag som enligt Meit Fohlin är Region Gotlands viktigaste verktyg för en god bostadsförsörjning? Vad skulle då kunna rädda Gotlandshem om bolaget fick släppa kravet på affärsmässighet? Att sälja ännu fler lägenheter än man redan nu tvingas till?
Meit Fohlin må förklara hur dessa statliga regleringar begränsar Region Gotlands möjligheter, men i själv verket hoppas jag att hon förstår att regleringar inte ”ställer till det”, utan att det hindrar kommuner ifrån att ”ställa till det”. Ett allmännyttigt bolag kan bli bankrutt, vilket kan slå hårt mot en kommun. Det hände i Haninge på 80-talet, när renoveringar gick överstyr. Staten fick gå in och rädda Haninge, som ändå fick betala för sig. 900 kommunanställda sades upp och skatten höjdes med en krona.
Men tanke på den situation som Gotlandshem har försatts i så är det nog inte så dumt om bolaget inte är alltför dominerande på Gotlands bostadsmarknad. Region Gotland borde nog inte bara fokusera på vad Gotlandshem kan och inte kan göra för bostadsmarknaden, utan vad andra bolag kan bidra med om de får bättre möjligheter.