När jag började på Gotlands Folkblads ledarsida 2016 var det trångt på ”pressläktaren” när regionfullmäktige höll sina möten. En i mina ögon viktig bevakning av det enda öppna forumet av regionens alla nämnder och styrelser.
Det är i regionfullmäktige som de övergripande besluten om regionens verksamheter tas och det är även där den politiska debatten förs.
Alla andra nämnder och styrelser håller sina möten bakom lyckta dörrar där vi andra, inklusive media, först i efterhand får tillgång till de beslut som tagits och eventuella kommentarer från politikerna.
Men sedan dess har något hänt. Inför måndagens regionfullmäktige tänkte jag bevaka det på samma sätt som jag gjort sen pandemin, nämligen hemma i soffan med P4 Gotlands sändning i öronen.
Men tji fick jag. För hur jag än letade hittade jag ingen länk till direktsändningen. Jag fick i stället följa mötet via Region Gotlands direktsändning vilket i och för sig fungerade lika bra, men jag undrade ändå vad som hänt med radions sändning.
Under eftermiddagen uppfattade jag att det var fler som hade letat efter P4 Gotlands sändning med samma resultat och jag konstaterar krasst att det varit rätt dålig information från P4 Gotland om den indragna direktsändningen.
För att få reda på vad som hänt skickade jag ett mail till redaktionen på lokalradion och fick då svaret att de slutat med direktsändningarna.
Orsaken som kanalchef Jacob Wesley angav i det svar jag fick var besparingar, där bland annat fyra tjänster dragits in, och att endast ett fåtal lyssnade på direktsändningen.
När Region Gotland dessutom har en egen direktsändning, och då P4 Gotlands direktsändning ändå bara var en service utanför kanalens egentliga uppdrag, fanns det enligt Wesley ingen anledning att lägga resurser på den.
Däremot kommer P4 Gotland även fortsättningsvis att spela in regionfullmäktiges möten och lägga ut den inspelningen på sin hemsida. Något som uppskattas av undertecknad.
Jag tycker den här utvecklingen är oroande. Visserligen har Gotland generellt sett media som gör ett mycket bra jobb med att granska den politiska organisationen, men att bevakningen av regionfullmäktige minskat så pass mycket på mindre än tio år är inte bra.
Det är ju ändå det enda öppna forumet för regionens beslut och dessutom det organ som tar de stora övergripande besluten. Det är också ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter och lyssna mellan raderna för att hitta andra nyheter än de som senare kan läsas i protokollet.
Men jag förstår samtidigt vad som hänt och vad som ligger bakom den minskade bevakningen, och den kranka verkligheten kan man inte göra så mycket åt, även om utvecklingen vi ser känns oroande.
Under måndagens regionfullmäktige delades ungdomsledarpriset ut till Mikael Nilsson, från föreningen Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) och Parasport Gotland.
Fullmäktige beslutade även att höja taxorna för vatten och avlopp, bygget av korttidsboendet på Korpenområdet slutredovisades och regionen fick en ny hållbarhetspolicy.
Det mest anmärkningsvärda var väl att byggandet av kortidsboendet klarats av inom erhållen budget. Kostnaderna blev till och med fem miljoner mindre än den budget projektet blivit tilldelad.
Jag kan även dela med mig av en liten spaning. Det finns olika sätt att arbeta i opposition. Man kan göra som Vänsterpartiet och Miljöpartiet gör, det vill säga lämna in bra motioner och interpellationer för att sedan ta en saklig debatt.
Eller som Sverigedemokraterna gör, sitta i det närmaste still i båten för att göra så små ringar på vattnet som möjligt.
Men man kan också göra som Centerpartiet. Lämna in motioner med ett innehåll som antingen slår in öppna dörrar eller låser fast, i det här fallet gymnasieskolan, i ett beslut de inte vill veta av, för att sedan debattera in absurdum för sin sak.
Jag vet vilket sätt jag ser som bäst och jag tror att väljarna gör samma analys av det arbete som oppositionspartierna bedriver.